Kibar Ol.. Kibarlıkla Başla!

Söyleyecek güzel bir sözün yoksa sus, hiç birşey söyleme!“. Bu söz gerçek hayatta bazen geçerli ama sosyal medyada asla! İnsanlar klavye kahramanları sanki.. Yazıkça sertleşiyorlar. Yazdıkça kırıcı oluyorlar. Yazdıkça çirkinleşiyorlar.. Kibar olun.. Kibar olalım.. Kibarlıktan başlayalım insanlığa.. Olabilir mi?

Yanlış anlamalar, yanlış anlaşılmalar, berbat yorumlar, kırıcı sözler, trollerin olaya yüklenmesi ve bunun böyle devam edip gitmesi.. Herkes birer internet trolü haline geldi.. Herkes nefret söylemi yapar oldu. Herkes küfürbaz. Bu böyle gitmez! Çocuklara da kötü örnek olduk. Kibar olalım!

Kibarlık nedir? Kibar olmak ne demektir?

Kibar olmak, kişinin davranışlarının farkında olması demektir. Öyle farkında olacak ki, doğru dürüst efendi davransa da kaba saba kötü davransa da ne yaptığını bilecek, farkında olacak. İyiyse devam edecek, kötüyse değişecek! Kibarlık böyle birşeydir.. Ve unutmadan.. ‘Cahil’ olmak, ‘insan’ olmayı engellemez. Nice okumamış cahil insan vardır ki ciddi anlamda insandır, kibardır!. Nice okumuş, cahillikten kurtulduğunu sanan insan, vardır ki insanlıktan bihaberdir.. Kabalık, cahillikle alakalı değildir. Kabalık insaniyetsizlikle ilgilidir. Biraz daha insan olan kişiler, biraz daha kibar olur.. Onlar kaba değildir. ‘Kaba olma’ diyoruz, ‘Kibar ol’ diye ekliyoruz..

kibar ol!

Kibarlık nasıl olur?

İnsanlıktır kibarlık: İnsanlar arasında yaşıyorsak, insan gibi davranacağız. Herkesin insan olduğunu hissettireceğiz. Birisini yargılamadan önce şöyle düşüneceğiz: O da benim gibi bir insan! Unutmayalım! Bu işin içine empati de giriyor.. Öyleyse empati de yapacağız!

Nasılsın? demektir içtenlikle: Nasılsın sorusuna karşı yakın bir arkadaş kestirmeden iyi olduğunu söylüyorsa, ama iyi olmadığı anlaşılıyorsa.. Gidelim o arkadaşa.. Neyi olduğunu soralım. Arkadaşlık kolay bulunmuyor. Madem arkadaşız çekeceğiz birbirimizin kahrını. ‘Sende bugün bir farklılık var, gel birer kahve içelim. Konuşalım..’ gibi.. Unutma! Arkadaşlık derinlik içerir.. Yüzeysel arkadaşlık olmaz.

Yardım etmektir: Zorda kalana el uzatmak.. Yardım isteyene zaman ayırmak.. Gönüllü olmak için kolları sıvamak ve çalışmaya başlamak. Herşey para değildir. Herşey para karşılığında yapılmaz. Birisine yardım ettikten sonra duyulan haz para ile satın alınamaz.

Stres halinden kurtulmaktır: Stresli hissediyorsak önce kendimize yardım etmeliyiz. Basit stres giderme teknikleri uygulamalı mesela… Depresyonda isek profesyonel yardım almalıyız. Önce kendimiz rahat ve mutlu isek, etrafa da gülümseyerek bakabiliriz. Tebessüm önce kendine, sonra etrafa! Asık suratlı olma!

Kibarlık zayıflık değildir! Kibar olmak zayıflık anlamına gelmez. Bilakis kibar olan insan, özellikle günümüzde, cesur insandır. Çünkü kibarlığından ödün vermemektedir. Kibarlık ölçülmez, insanın içinden gelir.. Kibar insana hayranlık duyulur. Buna karşın hırçın, yırtıcı, kırıcı insanlarla dolu dünyada kibar insanlar kolay hedefler gibi görünür. Kibarlık, zavallılık değildir!

Sosyal medya kibarlıktan bihaber insanlarla haddinden fazla kirlendi. Seviye düştükçe düştü, baka kaldık! Hepimiz suçluyuz belki de.. En başta sosyal ağları oluşturanlar fırsat verdi bu gidişata! Yapılan yorumlar, verilen demeçler, küçümsemeler, minik dağları ben yarattım edasıyla paylaşılan ifadeler, kibir, zafer sarhoşluğu, mağlubiyet hırsı, öfke, saldırganlık, iftira, taşkınlık, nefret söylemleri ve daha bir çok hırçınlık..

Ne vakit bu kadar kaba olduk? Sosyal medya mı kabalştırdı bizi? Belki de şimdi kibar olmak zamanı! Kibar olalım. Kibarlıkla başlayalım. Değişelim. Kibarlık ve tevazu denen bir yer var.. Orada buluşalım!