Nasıl Mutlu Oluruz?

En yeni çalışmalardan biri 30+ yaş grubundakilerin mutsuz olduğunu bulguladı. Peki nasıl mutlu oluruz?

Hayat çok kısa! Mutsuzluk niye? Araştırmacılar “Bu ay hayatınızın son ayı olsaydı ne yapardınız?” şeklinde soru soruyorlar ve günlük tutarak bir ay boyunca yapılan aktivitelerin yazılmasını istiyor. Ve görülüyor ki insanlar etraflarıyla, aileleriyle, arkadaşlarıyla yani genel olarak hayatla daha yakından ilgilenir hale geliyorlar. Daha çok bağlanıyorlar hayata! Kısaca olay şu: Sonsuz gibi düşünerek yaşadığımız hayatın bir ay sonra biteceğini düşündüğümüzde öyle çok şeye dikkat ediyormuşuz ki.. Örneğin yemeklerden, tatillerden, yaşadığımız şehirden, hatta işten bile zevk almaya başlıyormuşuz! “Her gününü, son gününmüş gibi yaşa” şeklinde bir klişe vardır. Uzmanlar, bu klişeyi yaşamamızı istiyorlar. Her anımızdan zevk alarak! Şükretmeyi unutmadan!

Güzel anları hatırla. Unutma! Birçok güzellikler yaşıyoruz. Örneğin bir iş bulduğumuzda, okuldan mezun olduğumuzda, düğünümüzde, bebeğimiz dünyaya geldiğinde, terfi aldığımızda, vs. Fakat zamanla bu güzel anıları aynı dozda hatırlanmaz oluyor. Bunun nedeni monotonluk ve rutin hayatlar! Hayata yenilikler katmanın gereğini vurguluyor araştırmacılar. Evlilerin nikah tazelemesi, yeni çiftlerle arkadaşlık, şehirde ilginç yerlere yapılacak geziler, değişik aktiviteler, vs. gibi.. Kısacası, hayatı tazelemek öneriliyor.

“Hep bana” demeyi bırak! Tek başına mutluluk kısa süreli oluyor. Sevdiklerimizle mutluluğun tadına ise doyum olmuyor. Kendimizi mutlu etmenin yolu aslında bir başkasını mutlu etmekten geçiyor. Çıkarsız, karşılıksız ilişkiler mutluluğa mutluluk katıyor. Bunun için arkadaşlara, aile, akraba, komşu ve yardıma muhtaç olanlara yaklaşmak öneriliyor. Vermek, mutlandırıyor!

Nasıl mutlu olunur diye sormuştunuz.. Başka sorunuz var mı?legs-434918_640