Aptallık

 

Bir aptallıktır gidiyor! Elimizde bir aptallık çerçevesi, geleni gideni bunun içine koyuyoruz. Herkes çerçevelinmiş aptal! Bazen kendimize bile aptal diyoruz. Aptalca..

Fakat.. Bilmediğimiz bir şey var! Bu kontekst içinde kullanılan aptallık; ne yaptığımızdan söz eder, ne olduğumuzdan değil! Gerçekten aptal olsaydık, kendimize bu sıfatı yakıştırmazdık!

Aptalca davranmak için milyonlarca yol vardır. Ama bunun için gerçekten aptal olmak gerekmez!

Biraz irdeleyelim aptalca davranmak denen şeyi..

Ah şimdiki aklım o zaman olsaydı, yapar mıydım hiç!’ şeklinde bir pişmanlık vardır. Büyük ihtimal geçmişte de gerçekler ortadaydı ama görmek istememşitik! Bu aptallık değildir, aptalca davranmaktır!

Bilerek ve isteyerek cahillik diye birşey vardır! Kasten cahillik yani! Bu da aptallık gibi görünür ama aptalca davranışa bir başka örnektir. Bilgi görmezden gelinir. Aleni şey göz ardı edilir. Hesap kitap yapmadan borca girmek gibi.. Çalışmadan sınava girmek gibi.. Öfkeye kapılıp tetiği çekmek gibi.. Her aklına geleni konuşmak da buna örnek verilebilir, bence!

Israrla anlamamazlıktan gelmek sizce aptallık mıdır! Hayır değildir! Kurnazlıktır. Uyanıklıktır. Bezirganlıktır.. Kültürel farkları görmezden gelmek gibi..

Olanı biteni süzgeçten geçirememek de aptallık gibi görünür. Ama herkes karşısındaki insanı okuyamaz. Herkesin beyninde filtre sistemi yoktur. Empati kuramaz. Böyle durumlarda o tür insanlara aptallık yaftasını yapıştırıveririz.

Kafa karışıklığı ve şuursuz davranışlar da çoğu kez aptallık olarak nitelenir. Özellikle günümüzde kafa karıştıracak bunca şey varken düşünce üretemez hale geliyoruz. Yüksek dozda bilgi ile ilgimiz her an her yöne çekiliyor. Algımız, bilinçli veya bilinçsiz, değiştiriliyor. Kafa karışıklığı bir mazeret değil ama aptallık da değil!

Sağduyu yoksunu insanlar aptal mıdır bilemem ama aptalca davrandıklarından eminim. Evden çıkarken kapıyı kilitlememek gibi.. Sosyal medyada dalarak yemeği yakmak gibi.. Ütüyü kumaşın üzerinde unutmak gibi..

Aptal dediğimiz şahıslar zeka yoksunu, anlama ve öğrenme özürlü insanlardır. Bu tür insanlar sorunludur çünkü bu bozukluklar doğuştan gelir. Aptal davranışlarla gerçek anlamda aptallık durumunu birbirine karıştırıyoruz! Zihinsel engelli başka birşey!

Uzun lafın kısası.. Aptallık ve aptalca davranmak iki farklı şeydir. Aptallık doğuştan gelir ve kabiliyet yoksunu olmaktır. Aptalca davranmak ise.. Şimdi yazıyı tekrar okuyun!

aptallık nedir? doğruyu bilmek doğruyu görmek ama yalanlara inanmak!
aptallık nedir?
doğruyu bilmek
doğruyu görmek
ama yalanlara inanmak!

One thought on “Aptallık”

  1. Akıl yorum gücünü devreye sokmada en önemli uxnsurdur. İzan aklın devreye sokulmasıdır. Vicdan, aklın bulduğu, izanın devreye doktyğu doğruyu, doğru yolda egoyu devre dışı bırakarak kullanabilmektir.
    Aptallık ise bu üç önemli insani erdemi davranışlarında gözardı etmektir.

Comments are closed.