Yetkili olmak mı? Değerli olmak mı?

Yetkili olmak mümkün; aynı zamanda değerli olmak da mümkün ama… Epeyce zor! Yetkili olmak bir üstünlüktür fakat ciddiyet ve görev bilinci gerektirir. Ehliyetsizlerde yetki iğreti durur!

Bir yere atandığımızda, genellikle bir titr elde ederiz ve birilerinden üstün oluruz. Dolayısıyla bizden beklenenler vardır, bizim de beklentilerimiz.. Bir şeyleri kazanmışızdır, o nedenle yetkimiz vardır ve o makamı bizimdir. Yetki kazanmak iyidir, kazanamamak üzer.

Hak etmeyene verilen yetkiler diğerlerini kızdırır. Hak etmediği halde yetkili olanlara da hep kızılır, köpürülür.. Yetki sahibi olmak, her zaman istediğimizi elde etmek değildir. Oysa günümüzde yetkililer; kelle kesen kör hasan gibi başımızda kılıç sallıyor. Her yerden bir yetkili fışkırıyor. Neyin yetkilisi olduğunu pek bilmiyoruz. O da bilmiyor.. Yetkili işte!

Bir de değer vardır. Herhangi bir şeyi kazanmak, sadece değer biçilmekle ilgili olmalıdır.. Fakat her zaman öyle olmaz! İnsan iş ortamında değerini, ederini bilir ama etraftakiler bilmezse o zaman keyif kaçar. Değersiz hissettiğimiz zamanlar da olur. Bunların çaresi birilerinden gelecek takdirdir, pozitif geribildirimdir, ödüllendirilmektir, ilgidir…

Bir insanın yetkili olması değerli olduğunu göstermez. Lüks makam aracı kimseyi değerli kılmaz, mesela.. Ve değerli bir insanın yetkili olması gerekmez. Yetki iş ortamında geçerlidir. Değer ise tüm hayatta!

Tevazu ve değer gibi üstün niteliklerin yetki ile ilgisi yoktur. Yetkisiz ama değerli birçok insan vardır. İlgi açlığı içinde olan yetkili insanlar ise… Sayılamayacak kadar çoktur.. Doludur onlardan!! Yetkilerini kötüye kullananların sayısını bilmek için akıllı bir bilgisayar programı yazmak gerekir!

Yetki mi? Değer mi? diye sorsalar.. Kimsenin değer vermediği bir yetkili olacağıma, yetkisiz ama değerli bir insan olmayı yeğlediğimi söylerdim. Onur, itibar, haysiyet denen şeyler vardır ve bu gibi üstün özellikler her daim yetki denen şeyin önüne geçer. Değer gönül işidir.. Yetkiye gelince.. Olsa da olur olmasa da.. “Önce insanlık der gibi oldum.. Zaten öyle diyorum! “İnsanlık olmadıktan sonra yetkini sökeyim senin!” diyorum yani! Çok mu klişe konuştum? Klişe bile olsa düşünmene neden oldum, öyle değil mi?

yetkili kiymetli degerli