Kediler

Kediler üzerine araştırmaların bile yapıldığı günümüzde, bu sevimli hayvanlardan neler öğrenebiliriz?

Sıçramak: Sıçrayan kedilerin nasıl da amaç-odaklı olduğunu düşündünüz mü hiç? Çimlerden çitlere, oradan duvara, duvardan parmaklıklara, sonra ağaca, ve en tepedeki dallara.. Korkmadan.. Bizler de sıçramak zorundayız! Her şeye rağmen ulaşmak için! Sıçramazsak, sayarız olduğumuz yerde!

Yavaşlamak: Kediler işkoliklere ne der? Der ki: “Çalış ama sonunda relaks olmayı öğren! Gevşe! Rahatla! Rahatladın mı? İşe yeniden başla!”

Oyun oynamak: Kim istemez kediler gibi oyun oynamayı.. Oynadıkça hem kendi psikolojisini düzeltmeyi hem de yakınlarını rahatlatmayı.. Kedinin bir topla oynadığı gibi.. Belki de bu insanlara “hayal kurmak” olarak yansıyabilir..

Küçücük şeylerden mutlu olmak: Bir örgü yumağı, bir halı kenarı, küçük bir ip parçası veya top.. Kediler minicik şeylerle mutlanır ve saatlerce oynayarak mutlu kalabilirler. Sizin de hobileriniz yok mu? Çıkarın eskiden başladığınız hobileri, şimdi saatlerce mutlanmak zamanı!

Sevgiyi ateşlemek: Kediler nasıl da gelip insanın yanına sokulur.. Mır mır mır.. Nasıl da “sev beni” derler.. Öyleyse biz de sokulalım sevdiklerimize.. Sevelim.. Sevmelerini isteyelim. Konuşarak!! Telefon ederek. Text, mesaj, chat, email, vs. yazarak değil ama! İnsan dokunuşuyla sevgi verelim, robotsu dokunuşla değil!

Yalnız kalmak: Kediler yalnızlık ister bazen. Uzaklaşırlar ortadan. Adeta “dokunma bana, uzak kalmak istiyorum biraz..” derler.. Neden olmasın? Bazen yalnız kalmak istemiyor muyuz? Biz de kediler gibi yapabiliriz.. Biraz uzak kalarak insanlardan. Biraz insan orucu tutarak! Kısa bir süre antisosyal olarak.. Sonra tekrar normale dönerek!

Uyumak: Kedilerden kolayca öğreneceğimiz birşey varsa, uyumak! Uyku gibi bir deva var mı?

Esrar ve Gizem: Kedilerin esrarengiz hallerini biliyorsunuzdur. “Şimdi bu kedinin hali ne? Neden buraya çıkmış oturmuş?” gibi size çok tuhaf geldiği halde anlayamadığınız giz ve gizem vardır kedilerde.. Gizem iyidir. Herşeyi açıp saçıvermemek iyidir. Kapalı bir kutu gibi olmak, sürekli heyecan yaratmak iyidir. Herşey ortadaysa ilgi çekecek, cezbedecek ne kalır geriye?

Temizlik ve hijyen: Temizliği kedilerden öğrenmek olmayacak şey değil.. Sabah erkenden, öğlen yemeğe oturmadan, akşam üstü çaydan önce, akşam yemek rehaveti çökmeden, yatmadan önce.. Ve belki tüm bunlardan sonra da temizlenen kedileri canlandırın gözünüzde.. Her daim temizlenen kedilerden bilim insanları da çok şey öğreniyor! Mars’a gönderilen rover, insansız hava araçları, robotlar ve daha nice dijital edevatın tam manasıyla temizlenmesinin güçlüğünü bilen bilimciler kedilerin temizlenme yöntemini titizlikle araştırarak bilimsel amaçla kullanmanın peşine düştüler..

Ortama girmek: Kedilerin minicik bir yere, değişik bir şekle, beklenmedik bir kutuya girdiğini görmüşsünüzdür. Hiç olmadık yerde, o ortamın şeklini alırlar. Orada mutlu olurlar. İnsanlar da hiç beklenmedik ortamlara girip ayak uydurabilirler. Mutlu olabilirler. Kedilerden öğrenmedik mi denemeyi? Ortama girmeyi? Ayak uydurmayı?

Dindar olmak: Türk toplumu olarak kedilerden (daha doğrusu kediciklerden) dinimizi de öğrendik. Estağfirullâh Elhamdülillah. Maşallah Maşallah..

Rahatına Düşkünlük: Bir de kedilerin dünya yansa umurlarında olmayan halleri vardır.. Umursamaz.. Aldırmaz.. Rahat.. Bazen bu rahatlığa özeniyorum doğrusu..

takla atan kedicik
kediler kedicikler