Bilmiyorum

Herşeyi bilemez insan, bilemez! Özellikle dijital çağda.. Her yerden bilgi fışkıran elektronik çağda herşeyi bilmek imkansızdır. Bazen şu gerçeği kabul etmeli insan: Bilmiyorum!

Birşeyi bilmemek bir bakıma güç sahibi olmaktır çünkü öğrenmek için fırsat yaratır. Fırsat aslında bize verilen bir güçtür. Bazı insanlar bilgedir.. Bilgelik herşeyi bilmek değildir. Duygusal bilgeler vardır. Felsefi bilgeler. Din alimleri vardır, onlar tam bilgedir. Entelektüel anlamda bilge olanlar vardır; örneğin fizik alanında Nobel ödülü alanlar gibi.. Edebiyat, psikoloji, sanat, matematik, uzaybilim, robotik ve ötesi.. Bilgelik çeşitlidir. Bilge insan da yeri geldiğinde “bilmiyorum” diyebilir çünkü herkesin ilgi alanı farklıdır.

Herkes herşeyi bilemez! Yaşam dediğimiz süreçte bilmediğimiz, bilemediğimiz öyle çok şey var ki! Kimse Google gibi olmak istemez.. Neden? Gerekli, gereksiz bilgi yükünü kim ne yapsın! İnsan bilgisi süzülmüş, arınmış, işe yarar hale gelmiş manalı bilgidir!

Bazı şeyleri bilerek ve isteyerek öğrenmiyoruz, “bilmek” istemiyoruz çünkü bizi ilgilendirmiyor. Bazı şeyleri ise bilmediğimizi anlayıp öğrenmeye kalkışıyoruz. Ama eğer bilmiyorsak biliyormuş gibi davranmanın gereği yok! “Bilmiyorum” demek kimseyi değersiz kılmaz. Aksine güçlü kılar.

‘Bilmiyorum’ diyebilen bir insan cesurdur. Entellektüel ve duygusal açıdan özgüvenlidir. Oysa biliyormuş gibi davranan insan komik durumlara düşebilir. “Bilmiyorum” diyebilen bir insan kendisiyle barışıktır. Kendisini tanıyordur. Neyi bildiğini neyi bilmediğini biliyordur! Olduğu gibi görünüyor, göründüğü gibi oluyordur. Olmadığı birşey gibi davranmaya çalışmıyordur.

“Bilmiyorum” diyebilen bir insan dürüsttür. Hem kedisini hem de etrafı aldatmadığı için doğru bir insandır. Bilmediğini itiraf eden bir insan öğrenmeye açıktır. Bilge bir insandır, öğrenmeyi istemiştir. Utanmadan bilmediğini söylemiştir. Öğrenmek için kolları sıvamıştır. Biliyordur ki insan herşeyi bilemez! Ne demişler.. Bilmemek ayıp değil, öğrenmemek ayıptır.. Öğrenmenin ne denli güçlü olduğunu şimdi yeniden hatırlayın bakalım!

cesaret, bilgi, bilgisizlik, bilmiyorum ama ogreniyorum