Küresel Terörizm Endeksi


Yıllardır terörizm nedeniyle yüksek oranda fatalite veren ülkeler var. Yıllardır bunların sayısı ve dünya nüfusuna oranı son günlerde olduğu gibi, böylesine titizlikle açıklanmış mıydı? Küresel Terörizm Endeksi 2013 ile 2014 arasında meydana gelen terör olaylarında yüzde 80 oranında arış hesaplamış.. Terörizm şimdi artık mercek altında! 
Ekonomi ve Barış Enstitüsü sözü edilen artışa ait rakamları bugün açıkladı!

Bu rakamlara göre 2014 yılında toplam 32,658 kişinin terörizme kurban gittiği ve bu sayının bir önceki yıla göre 18,111 artış gösterdiği bildirildi.

Enstitünün terörizm tanımına bakalım:

Devlet-dışı aktörler tarafından; politik, ekonomik, dini veya sosyal hedeflerle korku, baskı, zorlama ve tehdit uygulayan illegal güç veya şiddet.

Kısacası, dünya terörizme daha önce hiç bakmadığı kadar dikkatli bakıyor ve ilgileniyor son günlerde! Bu sayede Afganistan, Irak, Nijerya, Pakistan ve Suriye’de terör odaklı ölümlerin yüzde 78 oranında arttığı da bulgulanmış!

Batı ülkelerinin de terör odaklı saldırılardan nasibini aldığı ve risk altında olduğu söylense de aslında doğu ve ortadoğu ülkeleriyle kıyaslanamayacak kadar düşükmüş risk..

Doğu, batı, kuzey veya güney.. Terör hep vardı. Endeks rakamlarına göre epeyce artmış. Giderek artan ve insanlığı tehdit eden terör durdurulabilir mi? 

Yakınlarda yaşanan Paris terörü, Avrupa’nın da terörden muaf olmadığını gösterdi. Sofistike ve ölümcül atakların her yerde olabileceği ortaya çıktı. Ve saldırılar askeri ve güvenlik bölgelerinden çıkarak sokaktaki adama yapılan şiddete dönüştü. Bazı ülkeler bunu onlarca yıldır zaten biliyordu, öyle değil mi?

Terörizmin ceremesi global boyutta finanasal olarak 52.9 milyar Dolar civarında bulgulandı. Şimdi yıllardır terör nedeniyle kaybedilen canları, verilen şehitleri düşünelim. Bir de Küresel Terörizm Endeksinin bulgularını.. Yıllardır terörle yaşamak ve terörizm canavarından canı yanmaktır bunun adı! Düşünce gıdası olsun!
terörizm ve terör