Geçmişe Mazi Derler

‘Geçmişe mazi derler’. Ne anlama gelir bu söz? Yaşandı ve bitti. Şimdi yoluna devam et! Bu söz söylemesi kolay uygulaması zor bir sözdür.

Şuur denen şeyin içinde hatıralar vardır. Geçmiş vardır. Geçmişte yaşananlar..

Yaşadığımız şeyler bazen hiç akıldan çıkmaz. Bazıları silinmeye yüz tutar, hatırlamaya çalışırız. Bazılarını da hatırlamaya gerek yoktur. Onlar hep akıldadır ve bugün olduğumuz kişi, geçmişteki hatıralardan yoğrulmuş kişinin ta kendisidir!

Geçmişte yaşanan şey bugüne mutluluk, neşe, güzel hatıralar taşıyabilir. Ama geçmişte olanlar bugüne korku, endişe, öfke gibi istenmeyen hatıralar da taşıyabilir. Bunların sonucu olarak düşük özgüven ve negatif bir bakış açısı geliştirmeye neden olabilir.

Mutlu çocukluk hatıraları, çoğu kez hayattan tatmine dönüşebilir. Hatıralarda şiddet, ölüm, travma varsa; korkak, öfkeli, kendine güvensiz insana dönüşmek de mümkündür. Böyle kişilerin yanlış kararlar verdiği, istenmeyen kişilerle arkadaşlık ettiği, kötü ortamlara girip çıkarak berbat alışkanlıklar edindiği de bir gerçektir.

Geçmişe mazi derler, geleceğe istikbal.. Geçmişi gemişte birabilirsek gemiştir, bırakamazsak geçmemiştir.. Hangisi daha iyi? Bırakmak mı? Belki de bunun için en iyi ilaç zamandır. Unutmaya uğraşmak mı? Geçmişi taşımaya devam etmek mi? Tüm bunlar düşünce gıdası olsun..

gecmise mazi derler gelecege istikbal