2015 Küresel Düşünce Endeksi

Ortak entellektüelite analizi yapan Küresel Düşünce Endeksi, 2015 yılında dünyanın her yerinden düşünce liderlerinin global bilgiye katkısını araştırdı. Bu katkı Internet üzerinden yapılan paylaşımların bir sonucu olarak değerlendirildi. En etkin seslerin sahipleri endekste yerlerini buldu. Endeksin yegane amacı tüm dünyayı sınırlar ötesi bir platformda buluşturmak. Sonuçlar kısaca şu şekilde tarihe geçti:

Şimdiye kadar yapılan analizler elektronik ve onlayn ağlarda İngilizce ile paylaşılan bilgiyi değerlendirmekteydi. Oysa ilk kez 2015’te İspanyolca, Çince ve Almanca eklendi. Gelecek yıl Arapça da lisan listesine eklenecek.

Toplam 400 düşünce üreticisi arasından en etkin ses çıkaranlar sıraya dizildi. Örnek olarak Papa Francis birinci, Brezilyalı romancı Paulo Coelho ikinci. Türk romancı Orhan Pamuk da(!) dünyanın en etkili düşünce önderleri arasında dördüncü olarak belirlenmiş.. Edward Snowden beşinci, viyolonselist (çellocu) Yo-Yo Ma dokuzuncu, Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis yetmişsekizinci, Çinli romancı Mo Yan sekşenüçüncü, Kübalı Blogcu Yoani Sánchez doksandokuzuncu ve Hintli romancı Chetan Bhagat yüzotuzaltıncı geldiler.

İspanyolca sıralamada Fidel Castro ve Perulu romancı Mario Vargas Llosa en başlardaydı. Bunu Meksikalı şair Homero Arijidis, Venezuellalı orchestra şefi Gustavo Dudamel ve İspanyol film yapımcısı Pedro Almodóvar takip etti. Almanca sıralamanın en başında Edward Snowden, takiben filozof Jurgen Habermas ve Peter Sloterdijk yer aldı. Çince listenin iki yüzü olduğu tespit edildi; birincisi küresel görünüşü ikincisi ise Çin’den görünüşü. Çin tarafından bildirilen Baidu Endeksi (Bu siteye Çin’deki Google diyebiliriz) göz önüne alındığında, Çin devlet başkanı President Xi Jinping ve Alibaba CEO’su Jack Ma en başta yer aldı. Japon romancı Haruki Murakami ve Komünist Parti teoremcisi Wang Huning da listenin başlarında sıralandı.

Küresel iletişim ve paylaşım yapılırken kullanılan sosyal ağlara örnek olarak YouTube, Wikipedia, Google, Twitter örnek verilebilir. YouTube bunların içinde en çok tercih edilen medya olarak bulgulandı ki bu sayede fikirler çok çabuk dağıtılabilmekte. Facebook sayesinde daha çok kapalı arkadaş gruplarına yayın yapılabileceği halde Twitter ile tüm dünyaya seslenilebildiğinden, Twitter’in daha etkin bir medya olduğu vurgulandı. WorldPost/Huffington Post tarafından yayınlanan 15 enternasyonal HuffPost yayınının da oldukça geniş alanlara bilgi yaydığı açıklandı. Buna ek olarak New York Times ve the Guardian da 2015’in etkin basın yayın organları olarak belirlendi.

Kanaat önderini belirleyen analizler nasıl yapıldı?

2015 yılının en etkin düşünce üretien adayları The WorldPost tarafından tespit edildi. Adaylar “ortak entellektüelite” analizi adı altında Massachusetts Institute of Technology (MIT) tarafından incelendi. Tüm sosyal medyada “mention” yapılmaları ve “konuşulmaları” göz önünde bulunduruldu. Yani; hep göz önünde olmaları, sık sık konuşulmaları, Wikipedia ortamında, Twitter platformunda, bloglarda ve genel anlamda sosyal medyada isimlerinin geçiş yogunluğu baz alındı.

Dijital çağda küresel bir platform oluşturma amacıyla yapılan analizler ve tüm çalışmalar, adeta çapraz tozlaşma yöntemi kullanılarak fikir ve düşüncelerin büyütülmesi amacıyla sınırların dışına taşındı. Bu sayede İnternet ortamının küresel düşünce şebekesi olduğu bir kez daha kanıtlanmış oldu.

Okuyucuya not: İnternet çok manalı şeyler için kullanılabilecek mükemmel bir ortamdır. Öyleyse 2015 Küresel Düşünce Endeksinin bizlere verdiği ilham ve haz ile yeni düşünceler üretmeye bu konuda liderlerin müstesna düşünceleriyle karşı karşıya kalmaya devam edelim. Bu iyi birşeydir!

https://www.google.com/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwj724i0yczJAhXC4D4KHeEOAIYQjhwIBQ&url=http%3A%2F%2Fgermany.trendolizer.com%2F2015%2F12%2Fthe-worlds-most-influential-voices-of-2015.html&psig=AFQjCNHXigu_hzO3vhn6CDsvSm1CDGXttg&ust=1449674742236163