Siber Güvenlik

Siber güvenlik ne demektir? Her gün artan siber uzay kullanımı nedeniyle internet hırsızlarına ve yolsuzlarına daha fazla fırsat tanınmaktadır. Ancak sürdürülmekte olan güvenlik çalışmalar sayesinde hacker olarak bildiğimiz kişilerin kişisel bilgilere ulaşması engellenebilir.

Güvenliğin ilk adımı kullanıcı kimliği. Organizasyonlar şifre, oturum açılışı, kullanıcı girişi gibi bağlanmalardan ziyade kimlik tanıtıcı sözcükler kullanmalıdır; öyle ki bu sözcükleri çalmak, kopyalamak ya da tahmin etmek güç olmalıdır. Bunlara örnek olarak biyometrikler verilebilir (parmak izi, göz retinası, duruş şekli, yürüyüş şekli ve hatta klavyede yazma alışkanlıkları..)

Kişisel verilerin korunması, şahsi veriler, kişisel veriler, kişiye ait veriler, şahsa ait veriler… Tüm bunları güven altına almak için, güvenlik soruları daha zeki hale getirilmiş bulunmaktadır. Örneğin “Annenin kızlık soyadı” sormak yerine telefondaki app ve uygulamaların ürettiği kodlar kullanılabilir. Bazı sitelerde kimlik tanıtıcı girişler üçlü kilit ile açılabilir durumdadır (sahip olduğun birşey, bildiğin birşey, seni tanımlayan birşey).

Fakat eğer işyerinin dijital ağı kötü dizayn edilmişse, siber uzay güvenliğinin kimlik bilgisi kısmı fayda etmeyebilir. Aynı şekilde kullanıcıları dikkatsiz ve aldanmaya hazır ise yine vahim sonuçlar doğabilir.. Email ile gelen linklerin ve ek dosyaların en tehlikeli virüslerle geldiği bilinmektedir. Aldatılmaya hazır kullanıcıların dikkatsizce açacağı virüslü dosyalar tüm siber uzay güvenliği çalışmalarına zarar vermeye devam edecektir. Fakat buna da çare bulunmuş gibi görünmektedir zira 2016’dan itibaren ek dosya taramaları daha dikkatli ve daha zeki hale getirilmiş bulunmaktadır. Hatta bazı durumlarda emailler sahibini bulmadan önce tüm ek dosyaların dijital gözden geçirilmesi bile mümkündür..

Siber güvenlik istihbaratı büyümeye devam ediyor. Sonuçta güvenliği tehdit edenler de (robot değilse) insandır! Bunların çoğu casuslar, ajanlar, suçlular ve diğer düzenbaz kimselerdir. Ve onlar da hata yapabilir! İstihbaratçılar bu tiplerin gidip geldiği yerleri ve bilgi almaya uğraştığı dijital marketleri tespit etme gücüne de sahiptir. Tıpkı filmlerde ve gerçek hayatta olduğu gibi arıları bir yere çekmek için bal ve kovan koymak yeterli olabilir. Bazı şirketler bunun için eski ajanları kullanmaya başladı bile!

Siber uzay dediğimiz yerde hiç birşeyin garantisi yok. Hiç bir şey sır değil! Anne kızlık soyadı dahi yetersiz! Uzmanlar sanal ortamın güvenliğini bağışıklık (immunal) sistemine benzetiyor. İyi bir bağışıklık sisteminin iki elementinden biri iyi sağlık diğeri ise iyi kişisel ve toplumsal sağlık alışkanlıklarıdır. Kişisel ve toplumsal hijyen sayesinde güvenlik şansı artmaktadır ama “hiç hasta olmayacağına” garanti verilememektedir.

Günümüzde insanlar daha sağlıklı olmak için eski usullere dönmekteyse, büyük şirketler de siber güvenlik için daktiloya ve karbon kağıdına mı dönecek dersiniz? Bazıları online ortamdan çekilmeye başladı bile.. Ama bu tümüyle çekilmek değil ve herkes için geçerli olamaz!

siber uzay güvenliği 2016 yılında arttırılacak