Komünikasyon

Komünikasyon toplum için çok önemlidir. Komünikasyon, ya da iletişim, olmadan hayat hayvanlar alemini andırır. Ya da mağara devrini.. Günümüzde iletişim dendiğinde teknoloji, medeniyet, ilerleme ve gelişme olguları akla gelir.

Hayatta kurallar ve kanunlar vardır. Komünikasyon da kurallardan ibarettir. Fikirlerin konuşularak, yazılarak, ya da anlatılarak açık, net ve etkin bir şekilde ifade edilmesidir kural! Fakat herkes aynı anda, hep bir ağızdan konuşursa anlaşmak imkansız olur.

Anlatılanı almaya hazır dinleyiciler de lazımdır. Dinleyici sözü kesmeden, baltalamadan, dikkatle ve yakından dinlemelidir. Burada komünikasyon derken sadece konuşmaktan bahsetmiyoruz ama konuşmanın en önemli iletişim araçlarından biri olduğunu da göz ardı etmiyoruz.

Maalesef günümüzde komünikasyon kurallarına uyan pek kalmadı gibi. Biz yetişkiler kurallara uymayarak gelecek nesillere de pek fazla birşey aktaramamış oluyoruz. İletişim kurallarına uyulduğunda tartışmalar daha manalı, konuşmalar daha kolay anlaşılır, ifadeler daha net olur, kavgalara ve küfürlü konuşmalara gerek kalmaz. Komünikasyon kurallarına uymadığımız için şiddet, öfke, kavga ve gürültü hızla yayılmakta. Anlaşmazlıklar ise çözümlenemeyerek şiddete dönüşmekte. Demek ki ne yapmalıyız? Toplumca konuşmasını ve dinlemesini öğrenmeliyiz!

komünikasyon kuralları konuşmak ve dinlemektir