Diş Eti Çekilmesi ve Göğüs Kanseri

 

En yeni araştırmalara göre göğüs kanseri ile diş eti çekilmesi arasında bir bağlantı olabilir.

Orta yaş ve üzeri kadınlarda yapılan incelemelere göre diş çekilme hastalığı olanların meme kanserine yakalanma olasılığı diğerlerine göre yüzde 14 daha fazla. Bu çalışmanın sonuçları Kanser Epidemioloji Dergisinde yayınlandı.

New York’ta bulunan Buffalo Üniversitesinde gerçekleştirilen çalışmaya 73.000 menopoz sonrası kadın katıldı. Araştırmaya alınan kadınların tamamı en başta kansersiz kadınlardı. Yaklaşık yüzde 25’inde periodontal hastalık tespit edildi, kısaca diş eti çekilmesi hastalığı diyebiliriz. Diş eti çekilmesi hastalığı, diş eti sınırının mine seviyesinin altına düşerek kök yüzeyinin açılması olarak tanımlanabilir. Daha önce yapılan araştırmalar diş eti çekilmesinin felç, diyabet, kanser, kalp ve kardiyovasküler sorun ve hastalıklara yol açabileceği bulgulanmıştı.

Yaklaşık 6.5 yıl sonra bilimciler araştırmaya katılan kadınlardan 2.100’ünde meme kanseri tespit etti. Diş eti çekilme riskinin, dolayısıyla meme kanseri riskinin sigara içen kadınlarda yüzde 36 daha fazla olduğu tespit edildi.

  • Araştırmacılara göre diş eti çekilme hastalığı olan kişinin vücudunda enflamasyon ve iltihaplanmalar söz konusu oluyor. Enflamasyon birçok olumsuzluğun habercisi olarak görülüyor; kanser, felç, kalp hastalıkları gibi.
  • Araştırmacılara göre diş eti çekilmesine neden olan bakteri ağızdan vücuda yayılarak göğüs dokusunu olumsuz etkiliyor olabilir.
  • Araştırmacılara göre diş eti çekilmesine neden olan bakterinin menopoz sonrası hormonlarını etkilemesi ve göğüs kanserini tetikleyebilir.

Anlayacağınız, araştırmacılar diş eti ile göğüs kanseri arasında bir bağlantı olduğunu biliyorlar ama tam olarak açıklayamıyorlar. Bu konuda daha ayrıntılı çalışmalar yapmak üzere kolları sıvamışa benziyorlar..

Diş Eti Çekilmesi ve Göğüs Kanseri hakkındaki yazımızı okuduktan sonra Dişler Genel Sağlığı etkiler başlıklı yazımızı da okumanızı öneririz. Bir de hijyen yazımızı okuyunuz.

hqdefault