Reçete ile Egzersiz

Yıllık sağlık taramalarında (siz check-up da diyebilirsiniz buna) doktorunuz bir çok test veriyor, değil mi? Tansiyon ölçülüyor. Nabız yoklanıyor. Stetoskop ile nefes dinleniyor. Ateş ölçülüyor. Şikayetçi olduğunuz sağlık konularında sorular soruluyor. Test ve tahlillerle taramalar tavsiye ediliyor. Belki MRI (emar) veya röntgen çektirilmesi de tavsiyeler arasında.. Hangi ilaçların kullanıldığı soruluyor. Zararlı alışkanlıkların bırakılması tevsiye ediliyor. Sağlıklı yiyeceklere ve aktivitelere teşvik ediliyor. Birçok konuda detaylı bilgi toplanıyor.. Bunlara ek olarak doktorlar: “Düzenli olarak yaptığınız egzersiz hangisidir?” şeklinde soru da soruyor mu?

Yukarıda sayılan testlerin hepsi olmasa da birçoğu hayati olarak bilinir. Egzersiz konusunda sorulabilecek sorunun da hayati konular arasında alınması gerekmez mi? Hatta doktorlar reçete ile egzersiz yazsa ve hastalarının uygulamasını isteseler, olmaz mı?

Egzersiz [ya da fiziksel yönden aktif ve hareketli kalmak] şu nedenlerle iyidir:
Kalp ve kardiyovasküler hastalık riskini azaltır, felç, diyabet, bazı kanser çeşitleri, kemik erimesi, zihinsel çöküş, yüksek tansiyon, obezite, depresyon gibi sorunları ya azaltır ya da yok eder. Egzersiz ucuzdur. Egzersizin yan etkisi yoktur.

Zayıflatan ilaç başlıklı yazımızda bütün bunları daha detaylı okuyabilirsiniz. Egzersiz bir ilaç gibidir. Hastalıkları engeller.

Yeni bir düşünce olarak ABD’de hekimler şu yöne yönelmektedirler: Doktorlar hastalarına ilaç yazar gibi reçete ile egzersiz yazmalılar.. Dr. JoAnn Manson diyor ki: Reçete ile yazılacak günlük düzenli 30 dakikalık yürüyüşler belki de hastanın alabileceği en değerli ve önemli tavsiyedir..

Neden 30 dakikalık yürüyüşler hastanın doktordan alabileceği en değerli tavsiyedir? Çünkü hiç bir tedavi ya da önlem egzersiz kadar çok yönlü olamaz! Günlük 30 dakikalık yürüyüşler doktorların hastalarına tavsiye edebileceği en önemli ve gerekli reçetedir. Hastalar egzersiz yapmanın önemini doktorlarından duyarlarsa daha çok söz tutarlar. Oysa arkadaştan, konu komşudan, ya da çarşıda birilerinden duyduklarında o kadar etkin olmayabilir.

Peki siz ne desiniz? Olur mu? Doktorlar reçete ile egzersiz tavsiyesinde bulunurlar mı? Reçetede “egzersi” görseniz, uygular mısınız?recete ile egzersiz yazan doktorlar var mi?Egzersiz ile ilgili diğer yazılarımızdan bazıları aşağıdaki linklerdedir:

Öğlen Yemeği mi? Egzersiz mi?

Hangi Egzersiz Uygun?

Depresyon, Psikoloji ve Egzersiz

Rezistans Egzersiz

Egzersiz Abartılmamalı

Yaşlılar, Her Dem Gençler ve Egzersiz

Egzersiz Günlük Yaşamın Bir Parçası Olsun

Egzersiz ve Hafıza

Egzersizin Mental Katkısı

Seksi Görüntünün Ötesinde Egzersiz Ne İşe Yarar?

Günlük Yaşamda Egzersiz

Yürüyüşler Bunamayı Engelliyor

Kadınlara Düzenli Yürüyüş Öneriliyor

Yürüyüşleri İlginç Hale Getirmek

Beethoven ve Doğa

İnsan Vücudu Hareket İster

Alzheimer Hastalığı Kimlere Yaklaşmaz?

Keskin Bir Hafızaya Sahip Olmak İçin 2 Şey

Neden spor yaparsınız?

Diz Ağrısı? Kalça Ağrısı? Harekete devam!

Akıl ve Ruh Sağlığını Korumak

Durağan Yaşantı Eşittir Kanser RiskiNeden

Hareketli Kalmalıyız?

Hareket Berekettir

Alzheimer Hastalığı ve Alışkanlıklar

Ömrüne Ömür Katmak İçin Harekete Geç!

Meme Kanseri Geri Dönmesin!

Sağlıklı Beyin ve Elastik Hafıza

Zayıflatan İlaç

Psikolojik Bozukluklar Ölümle Sonuçlanabilir

Hareketsiz Yaşam Ölümcüldür

Kadınlar! Kurtaracağınız Hayat Kendi Hayatınızdır

5 İyi Alışkanlık

Mutlu İnsanlar Uzun Yaşar

Reçete ile Egzersiz