Yapay Zekalı Hizmetkar

Yapay zeka donanımlı alet edevat ve robotlarla dolu yaşantımıza bir yenisi daha eklendi:Yapay Zekalı Hizmetkar.. Sony tarafından üretilen kişisel yardımcı epey zeki!

Bu şahsi yardımcının nasıl çalıştığına geçmeden önce teknolojiye yetişmenin imkansızlığından bahsedelim isterseniz. Her gün birçok köşeden fışkıran yeni teknolojik ürünlere yetişmenin imkanı yok. Bir kısmından haberimiz olsa da ulaşmamız mümkün olmuyor. Dün spor salonunda egzersiz için hazırlanırken hemen yanımda benim gibi hazırlanan iki genç kadın konuşuyordu. Biri telefonunu değiştirmiş ve yeni fonksiyonlardan bahsediyordu. Öteki “Yarın bu da eskimiş olacak, yetişmemize imkan yok” dedi. Kesinlikle! Yetişemiyoruz teknolojiye!

Yapay zekalı yardımcı nasıl çalışıyor konusuna dönecek olursak. Bu ürün kulağa takılıyor; kulak içi cihaz gibi.. Ve sahibine haberleri, mesajları, diğer notları iletiyor. Ve sesli verilecek cevapları sahibi için cevaplandırıyor. Xperia Ear adı veirlen cihaz Barselona’da Mobile World Congress ticaret fuarında halka takdim edildi. Buna benzer cihazlar halihazırda piyasada bulunsa da (örneğin Motorola Mint) Xperia Ear daha geniş kapsamlı bir hizmetkar! Xperia Ear, Xperia X akıllı telefon ile bağlantılı çalışıyor.

Eğer 2013 yılında gösterilen “Her” filmini seyretmişseniz, bu cihazın tam da oradaki işletim sistemi gibi çalıştığını düşünebilirsiniz. O filmin karakteri de kulağına taktığı bir cihaz sayesinde yapay zeka ile temasa geçiyordu. Zaten önce filmleri görüp sonra gerçek hayattaki uygulamalarına ulaşmıyor muyuz? Eskiden filmler 30-40 yıl önce yapılır ve ürüne sahip olmak hayal gibi düşünülürdü.. Oysa artık bir iki yıl içinde filmlerde gördüğümüz “olmayacak” gibi düşündüğümüz şeyler hayata geçiriliyor.

Xperia Ear gün boyunca kulakta taşınacak bir cihaz. Akıllı telefonla bağlantıya geçiriliyor ve bir app sayesinde tüm uygulamalar kişisel hale getiriliyor. Gün boyunca trafik, hava durumu, tüm planlar ve programlar, toplantılar, diğer yararlı bilgiler kulaklık tarafından haber verilerek sahibi uyarılıyor. Bu yapay zekalı cihaz konuşma ile yönetiliyor. Örneğin “İnternette şunu bunu onu arar mısın?” veya “Bugün hangi toplantılara katılacağım?” veya “Hangi yolu takip edersem fazla trafikten kaçınmış olurum?” gibi soruları kolaylıkla cevaplayabilen bir asistan!

Yaklaşık 3 saat sonunda şarj edilmesi gereken akıllı zekalı hizmetkar sayesinde akıllı telefon daha az kullanılmış olacak çünkü telefonun yaptığı herşey ses komutlarıyla yapılabilecek!

Ben de alayım şu akıllı zeka donanımlı hizmetkardan.. Konuşma stilimi öğreteyim… Canım telefonda telefonda konuşmak istemediğinde [ama konuşmak zorunda olduğumda] yerime konuşsun :-\

yapay zekali hizmetkar