1984 – George Orwell

Geçmiş silindi, silinenler unutuldu, yalan gerçek oldu.
— Orwell, “1984”

Çoktan geçti 1984 ama George Orwell’in “Bindokuzyüzseksendört” isimli romanı oldukça güncel!

George Orwell bu romanı 1949 yılında yazmış ve o dönemde, uzak bir tarih gibi görünen, 1984’ü kaotik bir dille, kehanet edercesine romanlamış.

1984 iyi bir modern klasik. Roman dilini tasvir etmek adeta olanaksız; öylesine akıcı ve tatminkar!!! Anlatım dili kadar anlatılan konu da doyurucu. Son derece inandırıcı. Eğer ütopya olgusuna inananlar varsa, bu kitapta anlatılanlar “anti ütopya” şeklinde sınıflanabilir. Hayal ürünü bir kitap ama son derece bildik, tanıdık, güncel!

Roman diyor ki:

Savaş barıştır..

Kölelik özgürlüktür..

Cehalet güçtür..

Romanı elinize aldığınızda, son noktasına kadar lezzetli bir hayal alemine yolculuğa çıkıyorsunuz. Lezzetlerin içinde insanların gözünü açmaya yönelik uyarılar var. “Yazar böyle uydurmuş..”diyemiyor okuyucu.. Tam tersine diyor ki: “1984 senesi aslında hem dün, hem bugün ve hem de yarın! Hepsi bütün jenerasyonların yaşadığı, bildiği şeyler! Hepsi güncel!”. Ve öylesine güzel yazılmış ki roman, insanın kafasına kazınıyor her satırı!

George Orwell tarafından yıllar önce yazılmış olan 1984 başlıklı romanı genç, yaşlı herkese tavsiye ederim. Yalnız ben İngilizcesinden okudum, diğer dillere çevirisi nasıldır bilmiyorum.. İyi okumalar!

Gözlerinin gördüğünü, kulaklarının duyduğunu reddedeceksin!” demişti parti. Bu komut parti tarafından verilen en son ve en önemli emirdi. — George Orwell, 1984

 

1984