Chia Tohumu

 

Her yıl yeni bir ürün moda olur.. Bu hep böyledir.. 2015 yılında chia tohumu moda olmuştu. Hala moda olabilir eğer ki amarantus chianın koltuğuna oturmamışsa!

Şaka bir yana; her sene yeni bir ürün veya marka tanıtılır ve o yeni ürün dolaşır ağızdan ağıza.. Ebegümeci gibi.. Kinoa gibi.. Keten/kendir tohumu gibi.. Ve son zamanlarda chia diyoruz hep birlikte..

Chia tohumunun ağızda minnacık toplar halinde yayılması ve çiğnendiğinde adeta patlayan bir his vermesi çok hoştur. Ben chia tohumunu soğuk içeceklerde bu nedenle kullanıyorum. Fakat bir olumsuzluk var! Dişlerin arasına kaçıp orada saklanmak gibi bir de huyu var!

Fakat ciddi anlamda faydalı olduğu söyleniyor. Ve biz de yapılan araştırmalara göre bu tohumun faydalarını sıralayalım:

  • Chia tohumları dünyanın en besleyici yiyeceklerinden biri olarak biliniyor. Lif, protein ve omega-3 içeren chia tohumları dengeli beslenmek adına en önemli bir gıda maddesi olarak değerlendiriliyor.
  • Chia tohumlarının en büyük özelliği su tutması. Suyun içinde ya da başka sıvıların içinde kendi ağırlığından 10-12 kez fazla su yükleme kapasitesine sahip. Bu nedenle çorbaları daha kıvamlı hale getirmek için, diğer yiyecekleri katılaştırmak için rahatlıkla kullanılabilir. Ve tam da bu nedenle, zayıflamak isteyenlere önerilebilecek bir gıda maddesidir çünkü tokluk hissi verir. İçerdiği sıvıları da yavaş yavaş bıraktığı için susuzluk hissini de önler. Özellikle Ramazan aylarında susuzlugu önleyeceği için tavsiye edilebilir.
  • Chia tohumu 30 dakika su içinde bekletilirse jöle oluşur. Bu jöle yendiğinde, jöle tabakası mide içinde de oluşur. Araştırmacıların bildirdiğine göre bu iyi bir şey! Neden derseniz; mide içinde oluşan katman sayesinde karbonhidratların şekere dönüştürülme süresi yavaşlıyor ve özellikle diyabet hastalarının kan şekeri seviyesinin istenen seviyede durması sağlanıyor.
  • Ve son olarak chia tohumu antioksidan yüklü olduğu için uzun süre buzdolabında bozulmadan bekletilebilir.

Kolay bir tarif:
Yoğurdun içine biraz bal, biraz taze meyve (çilek ve kivi iyi gider) ve bir miktar da chia tohumu koyarak yemeyi deneyin..

yogurt, cilek, kivi, chia tohumu