Hayatın Yol Haritası

dijital-haritalar

Hayata ait yol haritası var mıdır? Varsa nereden bulacağız?

Yol haritası neydi? Hatırlayalım.. Haritalar insanları gideceği yere götürmek için yapılmıştır. Eskiden kağıt üzerindeki haritalar şimdi artık dijital yol göstericiler olarak kullanılıyor.

Hayata ait yol haritası insanın yaşamını düzenlemekte kullanılır.. Ama böylesi haritalarda sokak, cadde, yol, otoban isimleri yoktur daha farklı kodlar vardır. Örneğin ahlaki kodlarla doludur. Kıssalar vardır. Kıssalardan hisseler bulunur. Gizemli ve mistik işaretler de görülür bazen.

Hayatın yol haritası aslında biraz manevidir. Maneviyata inanmayanlar için bile bir miktar esrar, giz ve gizem vardır haritanın pusulasında.

Gerçek bir yolculukta harita yolu gösterir, gidilecek yere götürür. Oraya bıraktıktan sonra artık kişi kendi başınadır çünkü haritanın işi bitmiştir. Aynı şekilde, insanların yol haritası da hayatta doğru olanı gösterir ve yol bulmak isteyenleri oraya bırakır.. Ondan sonrası kişiye kalmıştır.

Bazı insanlar haritada gösterilen yoldan gider, bazıları kestirmeden gitmeye çalışır, bazıları haritaya bakar ama başka yollardan gitmeyi dener. Hayat yol haritasında da durum böyledir.. Ortada gidilecek yol vardır ama oraya nasıl ulaşılacağı kişinin seçimidir.

Haritanın gösterdiği yolda kapalı bölümler, barikatlar, kasisler, virajlar, hendekler olabileceği gibi, kendi seçtiğimiz kestirmeler de bu tür engllerle dolu olabilir. Bu nedenle, hayat yol haritasını kullanmaya başlamadan önce geride kalanların öğütlerini ve dualarını almak iyidir. Yolda yolculuk boyunca tecrübe edilecek şeyler vardır. Mesela hava durumuna bağlı duraklamalar, trafik sıkışıklığı, kazalar, diğer aksamalar da yol haritasında yazılı değildir.

Bazen yorulur yolda uyukladığını hisseder insan.. Hemen kenara çekip dinlenmek gerekir! Ya da bir otelde uyumak, temizlenmek, yenilenmek ve yola devam etmek önerilir. Aksi taktirde uykulu direksiyon çevirmek hem kişiye hem de etraftaiklere ölümcül kazalara neden olur. Hayat yol haritası da zaman zaman mola almayı tavsiye eder! Yol haritasının en güzel yanı durmamayı, devam etmeyi önermesidir. Geri gitmeyi önermez hiç çünkü asıl ulaşılacak yere ulaşılmamıştır henüz!

Hayat yol haritası tamamen geçmiş deneyimlerden oluşmuştur. Geçmişi kullanarak şimdiyi yaşamak ve gelecek için plan yapmak gibidir yol haritaları. Yollar kapalıysa, içses ile yeni yollar bulmayı dikte eder. Bazen durup yol sorar insan ama, gideceği yere varmak için uğraşmak sadece ve sadece kişiye kalmıştır. Evet.. Yolculuk sadece kişiye aittir. Vereceği kararlar, yapacağı aksiyonlar ve her türlü seçim kişinindir.pusula