Kefir

Kefir mayalı bir içecektir. Kefirde mantar ve bakteriler vardır ki bunların hepsi çok yararlıdır. Sütün içine bir miktar kefir mayası koyarak 24 saat bekletmekle enfes ve yoğun beyaz bir içecek yapılabilir.

Tanıdığım becerikli arkadaşlarım kendi kefirlerini kendileri yapıyor. Ben onlardan biri olmadığım için 🙂 henüz kefir mayalamaya muktedir olamadım ama ipin ucunu da asla bırakmıyorum!

Kefir kültüründe asit ve laktoz (süt şekeri) vardır ve dolayısıyla kefir içildiğinde asidik tat hissedilir.. Koyu ayranı andıran kefir tadı anlatılmaz, damakta duyumsanır 🙂

Türkiye ve Rusya dağlarından çıktığı bilinen kefir sağlıklı bir içecektir çünkü probiyotikler barındırır. Probiyotikler sağlıklı bakterilerdir ve bu bakteriler kefirde doğal olarak bulunur. Probiyotikler sindirim sistemi için sağlık faydaları sunar.

2013 yılında yapılan iki değişik bilimsel araştırmanın sonucuna göre kefir bağışıklık sistemini (immünal sistemi) güçlendirme yeteneğine sahiptir. Ayrıca düzenli kefir içerek kolesterol ve kan şekerini düşürmek de mümkün.

Ben ayranı çok severim ama kefir ile tanıştıktan sonra ayranın pabucunu dama attığımı da itiraf etmeliyim.kefir