Çöpten Yiyecek Bulmak

Açlık, yokluk, kıtlık yakında mı dersiniz? Bunu tam olarak bilemiyoruz ama Venezuella’da çöpten yiyecek bulmak için birbirini kırıp geçiren insanların olduğunu biliyoruz. Gıda krizi nedeniyle zor günler yaşayan Venezuela halkı çaresiz! Ve market ve bakkallar yağmalanmakta.

Açız!
Açız!

Venezuella’nın yokluk ve yoksulluk sınırları hergün daha büyük bir hızla zorlanıyor. Ülkenin başkenti Karakas’ta insanlar AVM’lerdeki çöplüklerden yemek bulmak derdine düşmüş durumda. Alışveriş merkezlerindeki restoranların çöpe attığı yiyeckleri kapmak için arbede yaşayan insanlar şöyle bağırıyorlar: Açız! Çöpten insan yemeği bulmak için uğraşıyoruz. Ölmemek için kedi-köpek maması yiyoruz. Tarla hayvanlarına verilen yiyecekleri kapmak için birbirimizi kırıp geçiriyoruz. Açlıktan ölmek üzereyiz!” Ülkede market, bakkaliye, toptancı ne varsa yağmalanmakta. Venezuelalılar bulabildikleri yiyecekleri evlerine ve ailelerine götürme çabasındalar. Güvenlik güçleri yağmalamalara seyirci! Güvenlik güçleri yağmalamaları engelleyemiyor! Kısacası Venezuela’da büyük ölçüde çöküntü, buhran ve hiper-enflasyon nedeniyle vatandaşların alım gücü yok olmus durumda. Yaşanan bu sıkıntıların sebebi, ülkenin sosyalist ekonomisinin ödeyemediği büyük borçlar. Fakat unutulmaması gereken şey belki de şu: Diğer ülkeler bu tür krizlerden muaf olmayabilir! Belki yakında birçok ülkenin başına gelebilecek bir tehlikenin sözcüsüdür tüm bu yaşananlar..

Ülkede market, bakkaliye, toptancı ne varsa yağmalanmakta.
Venezuela’da yağmalamalar sürüyor.. Market, bakkalıye, toptancı hepsi birer hedef!

Venezuelalılar yiyecek depolarını yağmalıyor, birbirlerini kırıp geçiriyor ve çöpten yemek bulmak için fırsat gözlüyorlar. Akılda tutulması gereken şey şu olabilir mi? Bolluk zamanı israf etmeyi öğrenmek kolay! Fakat yoklukta tasarruflu tüketimi o denli çabuk öğrenmek mümkün mü? Ve bir soru daha..  Atlasta yerini bile bulamayacağımız Venezuela, çok mu uzak bize?

Bir Amerikalının çöpe attığıyla bir Alman doyarmış. Almanın attığıyla Yahudi beslenirmiş. Yahudinin attığıyla da Çinli yetinirmiş. Bu söz eskilerden gelen bir söz. Bilmem günümüzde hala geçerli mi..