Ramazan ve Sağlık

Üç aylarda, özellikle Ramazan yaklaşırken, ve tabi Ramazan ayında oruç tutmaktan, yiyeceklerden ve  sağlık konularından konuşmak yaygınlaşır.. Sağlık durumları, kişinin yaşı, kimlerin hangi şartlarla oruç tutacağı gibi konular öne çıkar ve hemen gündeme oturur.

Biz de özellikle kan şekeri seviyesi ve diyabet gibi sorunlar konusunda bir iki şey paylaşacağız.

Fakat hemen belirtelim: Diyabetliler oruca başlamadan önce hekimle görüşseler daha iyi olur..

Uzmanlar ve diyetisyenler Ramazan orucu tutanlara şunları öneriyor:

Bol protein ve karbonhidrat tüketmek:
Özellikle diyabet hastalarının, ki bu kimseler ille de oruç tutacaklarsa, protein ve karbonhidrat içeren yiyecekler tüketmesi öneriliyor. Bu sayede gün boyunca daha dirençli olmak mümkün olabiliyor. Şekerli içeceklerden uzak durmak öneriliyor çünkü bu içekleri içtikten kısa süre sonra bünyede çökme, yorgunluk, halsizlik hissediliyor.

Porsiyonları küçük tutmak ve orucu minik tadımlıklarla açmak:
Zeytin, hurma, su, hafif bir salata ya da çorba ile oruç açmak ve fakat birden çok yüklenmemek önerilyor. Kısa sürede çok şey yemek vücudun gerekli besinleri emmesini engelleyebiliyor.

Su içmek:
Her gün en az 5 – 6 şişe su içmek öneriliyor. Su, gün boyunca susuzluğu önleyeceği gibi orucun açabileceği olumsuzlukları gidermeye de yarıyor.

Egzersiz yapmak:
Belki gün boyu egzersiz yapmak mümkün olmaz ama iftardan sonra kısa yürüyüşler tavsiye edilyor. Ayrıca her namaz sonrası kan şekerinin seviyesini ölçmek de faydalı bir yaklaşım olabilir.

Diyabetiklerin oruca başlamadan önce ille de hekimle görüşmesi tavsiye ediliyor!  Ramazan çok mukaddes bir aydır fakat diyabet gibi sağlık sorunu olanların oruç tutmaya karar vermeden önce doktorlarıyla görüşmesi öneriliyor. Bu sayede ilaç ayarlaması yapılabilir ve kişiye özel tavsiyeler alınabilir.ramazan pidesi