Kahvaltının Önemi

Eylül ayına kahvaltı ayı desek.. İlginç mi? Evet.. Eylül ayı kahvaltıların önemi konusunda toplumları bilinçlendirme ayı seçildi..

Eylül nefis bir aydır. Hava sıcaklıkları düşer, yaprakların renklerinde değişiklik farkedilir, hatta bazı aceleci yapraklar erkenden yere iner.. Eylül sabahları güneş ışığının daha bir farklı renkte parladığını farkettiniz mi? Sonbaharın başlangıcıyla güneş ışığının niteliği de değişir. Ve tüm bu güzelliklere eklenti mahiyetinde, Eylül Amerika’da Sağlıklı Kahvaltının Önemini yinelemek için bilinçlendirmelerin yoğunlaştığı bir ay olarak belirlendi..

Ben değişik ülkelere gittiğimde, oralara ait değişik usullerde yapılmış enfes kahvaltılarla tanıştım.. Ülkenin kültürüne bağlı olarak sabah kahvaltıları da değişir. Örneğin Latin Amerika’da sabah kahvaltısında pirinç pilavı ve fasulye yemek normaldir. Türkiye’de sabah kahvaltısında siyah zeytin, domates, biber, maydanos, dereotu, nane yendiğini söylediğimde şaşıranlar oluyor.. Ve onların çoğunın kahvaltısı bol şekerli boş kalorili gıdalarla dolu! Sağlıkla dopdolu kahvaltıyı duyunca şaşırmakta haklılar, bir anlamda! Çorba içmek veya balık yemek de birçok kültürde yaygın aslında.. Doğuda bazı illerimizde sabah kahvaltısı bol yağlı, bol etli yiyeceklerden oluşabiliyor.. Kahvaltılar da yaşam şartlarına ve coğrafyaya göre değişiyor aslında..

Bezelye, nothut, fasulye ve diğer bakliyat dendiğinde benim aklıma yemek gelirdi eskiden, kahvaltı değil! Ama bu düşünceyi değiştireli epeyce oldu! Siz de değiştirin!

Sağlıklı olduğu sürece sabah kahvaltısında her türlü gıda maddesi tüketilebilir. Mesela bakliyat insana enerji verir, protein ıhtiyacını giderir. Sabah kahvaltılarının önemi de buradan gelir zaten.. Enerji vermesi ve gün boyu uyanık ve mutlu tutması içindir.. Kahvaltı mutluluğu dendiğinde benim bir başka favorim de yoğurt!

kahvaltida fasulye vegan vejeteryan