Yürümenin 5 Faydası

Yürümeyi severim. Yürümek için parkları, piknik alanlarını seçerim. Ama her yerde park ya da piknik alanı bulmak, bir ormanda ya da göl kenarında yürümek mümkün olmuyor. Öyle zamanlarda ATV’lerde tempolu yürürüm, mahalle aralarında hızlı ve düzgün nefes alıp vererek yürürüm. Bulunduğum okul kampüslerinde ille de yürüyüş için imkanlar arar, rotalar belirlerim. Yürümeyi severim.

Yürümenin yararlarını say say bitmez desek abartmış olmayız. Yürümek faydalıdır ve burada 5 faydasından bahsedeceğiz. Belki de bu 5 faydasından haberiniz yoktu!

  1. Yürüyüşler kilo almaya elverişli genlerin önüne geçiyor. Harvard Üniversitesi çalışmalarından birinin sonucuna göre her gün 1 saat yürümekle şişmanlığa neden olan genlerin etkisi yarı yarıya azaltılmış oluyor.
  2. Yürüyüşler şekerli yiyecekler tüketme isteğini tırpanlıyor. Exeter Üniversitesinde yapılan bir çalışmanın sonucuna göre 15 dakikalık yürüyüşün sonunda bile çikolata ya da tatlı yeme isteği azalıyor çünkü yürüyüşler stresi dolayısıyla stresle gelen tatlı yeme isteğini azaltıyor. Siz de şekerli yiyeceklere aşeriyorsanız, yürüyüşlere şans verin!
  3. Yürüyüşler meme kanseri oluşmasını engelliyor. Amerikan Kanser Derneğinin bir çalışmasının sonuçlarına göre haftada 7+ saat yürüyenlerde meme kanseri riski yüzde 14 azalma gösteriyor. Halihazırda göğüs kanseri olanlarda da faydalar vaat ediyor şöyle ki şişmanlamayı ve bu nedenle oluşacak kanser tetikleyen hormonların önüne geçmiş oluyor.
  4. Yürüyüşler eklem ağrılarını azaltıyor. Birçok çalışmanın sonuçlarına göre mafsal ağrıları ve kireçlenmelerle gelen yangıların önüne geçmenin en kolay yolu haftada 10 km kadar yürümek. Yürüyüşler kalça ve diz ağrılarını azaltıyor, kemik erimelerine de engel teşkil ediyor. Yürüyüşler kemiklerin arasındaki sıvıları harekete geçiriyor ve kemikleri sağlamlaştırıyor..
  5. Yürüyüşler bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Özellikle grip ve soğuk algınlığının arttığı mevsimlerde yürüyüşler öneriliyor çünkü yürüyüşler hem hastalanmayı önlüyor hem de hasta kişilerin çabuk iyileşmesine olanak tanıyor. Ve yürüyüşler sayesinde semptomlar hafifliyor.

Yürüyüşlerin faydasını biliyordunuz. Şimdi öğrendiklerinizi de listeye ekleyin. Yürüyüşleri günlük rutininize ekleyin. İyi yürüyüşler.yürüyüşler iyidir