Aradaki Bağlar

Bağlar dediğimizde Ankara’nın bağları geliyorsa aklınıza.. Gelmesin.. Bu bağ, bağlantı anlamında.. Ya da mensubiyet anlamında.. Bağlılık ve ilişki de olabilir ama kişiler arasındaki bağlardan ziyade, dünyanın nimetlerine saygı anlamında kurulan bağlardan bahsediyorum.

Dünyada herşey birbirine bağlıdır. Herşeyin kendine has bir özelliği vardır. Bir otun bile kendine özgü kokusu, duruşu, rengi ve şekli vardır. Ve aslında bu çok özel bir durumdur. Bir mucize gibidir bu durum.. Her şeye yakından ilgi gösterince olağan dışılığı ortaya çıkar.

Minicik bir taş parçası bile ‘kim bilir nerelerden ve hangi zamanların ötesinden’ geldiğini düşündürüyor insana.. Biraz zaman harcayıp dikkatli bakınca, her şeyde bir mana, bir amaç olduğunu hissediyor insan.

Her cisimde bir yansıma da var aslında. Küçücük taş parçasının içinde güneş ışığı var örneğin. Karbon elementi var. Birçok mineral değeri taşıyan birleşimler ve karışımlar var. Ve o taşın kendine özgü enerjisi var.. Belki bir kayadan kopmuş zamanında, belki kumların birleşiminden oluşmuş. Belki yıllar öncesinin plastik bir eşyasının sürüklenerek, yuvarlanarak taşlaşmış haline bakıyoruz. Her şey aslında yaşamın bir parçası. Bir döngü var.. Bir çember gibi.. Bir yerlerde başlamış, devam ediyor. Nerede başlamış, nerede bitecek bunu bilmek imkansız.

Her şey birbirine bağlı, bağımlı. Her nesne yaşam döngüsünün içinde bir yerlerde duruyor, zamanı gelince nesneler arasında yeniden bağlar kuruluyor.

Yaşayan şeyler arasında daha çok bağ var. Örneğin ağaçlar ve insanlar.. Ağaçların ürettiği oksijen insanlar için temiz bir çevre oluşturuyor. Her yaşayan nesne, diğerine bağlı ve bağımlı. Yaşayan ve yaşamayan her şeyin birbiriyle doğrudan veya dolaylı bağları var. Dünya ile canlı ve cansız şeylerin arasında bağlar var. Bunları görmek için ve bu mucizeyi takdir etmek için biraz yavaşlamak, bakmak ve esinlenmek gerekiyor. Öyle hızlı ki yaşamlarımız, ilgisiz ve kayıtsız yaşar hale geldik. Belki de yavaşlamak için etrafa daha dikkatli bakmak gerekdünyadaki her şey ile aramızda bağlar var