Bedensel Ritm

Hayatlarımız çok yoğun. Daima koşuşturmaca var. Daima bir hareketlilik ve bitirememek ve yetişememek var. Bu telaş içinde bedenimizin ritmini dinleyemiyoruz.

Doğal olarak bu yoğunlukta kendimizi dinlemeye imkan yok çünkü etrafımız sürekli kalabalık, her çeşit kirlilik var ve tabi her şey olabildiğince hızlı..

Biraz yavaşlayacak olursak kim bilir neler kaçırmış olduğumuzu düşünerek endişeye kapılıyoruz. Oysa kaçırdığımız şey hayatın doğal akışıdır. Bir akıntıya kapılmış giderken, duraksamadan hızla giderken hayatın akışını kaçırıyoruz. O akışta aslında minik mutlulükler, beklenmedik tatlar var.. Fakat öyle yoğunuz ki kaçırıyoruz tüm bunları.. Yavaşlamak elimizde oysa..

Biraz yavaşlamak suretiyle rahatlık hissedebiliriz ve doğayı duyumsayabiliriz. Önce kendimize ait doğayı yakından duyumsarız. Yavaşlamak bedensel ipuçları verir. Yavaşlamak adeta sağlığımıza iyi gelecek şeyleri kulağımıza fısıldar. Çünkü bedenimize ait en iyi şeyi sadece ve sadece kendimiz bilebiliriz. Bunun için yavaşlamak gerek ve dolayısıyla bedeni dinlemek gerekir. Bedene ait bir ritm vardır. Bu ritm sadece sessizlikte ortaya çıkar. Sessizlik huzurdur, huzur için yavaşlamak şarttır!

Mevsimlere bağlı olarak insan vücudu da değişiklik gösterir ve uyum için çabaya düşer. Örneğin bazı aylarda daha çok saç dökeriz. Siz kendinizde bunun hiç farkına vardınız mı? Güneş ışığının niteliğine bağlı olarak, hava sıcaklıklarının artışına ya da azalışına ayak uydurmak üzere içsel ritm de değişir. Uykularımızda, yiyeceklerimizde, bedensel aktivitelerimizde farklılıklar olur. Bunu görebilmek için biraz yavaşlamak gerekir.

Yavaşlamak için en güzel yöntem bir parka ya da piknik alanına giderek doğaya dikkatli bakmaktır. Biraz yürüyerek doğayla bütünleşmek ve dünyanın nimetlerini duyumsayarak şükür sunmak daha da iyi olur. Parkta veya açık havada birkaç dakika doğanın ritmini hissederken bedensel ritmi yakalamak çok rahatlatıcı bir aktivitedir. Ve bunu günlük rutin haline getirmek de uzun vadede stresten uzaklaştıracağı için faydalar sağlar.parkta stres atmak