Hayat Belirsizliklerden İbarettir

Bazen toplumlarda büyük korku ve endişe olur. Bazı toplumlar bunu sürekli hisseder ama bazıları için korku ve endişe günlük yaşamın bir parçası değildir. Diyelim ki korku, panik, endişe ve belirsizlikler aldı yürüdü.. Malum.. Hayat belirsizliklerden ibarettir.. Bu durumda ne yapacağız?

Belirsizlikler çoğu kez hayal kırıklıklarıyla sürüklenir. Ama bunların da üstesinden gelmenin yöntemleri vardır. Mesela haberleri bir süreliğine dinlememek gibi.. Veya hisleri dile getirmek ve rahatlamak gibi.. Herkesin söylediği gibi “nefes almak vermek suretiyle rahatlamak” gibi..

Tüm çabalar sonuçta hiç birşey değiştirmeyecek ama kendi içimizde rahatlamayı sağlayacaktır. Öyleyse negatif düşüncelerden ve karamsar psikolojiden uzaklaşmak için sunları yapmayı deneyelim:

  • Nefes

Nefes alırken ve verirken duyumsadığımızda kendimize geliriz. Yavaş yavaş nefes alıp, bir iki saniye tuttuktan sonra yavaş yavaş bıraktığımızda anlık bakış açısı da değişiyor. Ben fırsat buldukça yoga yapıyorum ve yogada nefesleri düzenlememizi öneriyorlar.. Çok işe yarıyor, tavsiye ederim.

  • Bedensel Ritm

Bedenimize dikkat etmemiz ve onun sözünü dinlememiz gerekiyor. Şu linkte bu konuya açıklık getirmiştim. Kısaca elinizi, ayağınızı, kolunuzu, dirseğinizi, yüzünüzü, gözünüzü, kulağınızı ve tüm organlarınızla bedenizini hissedin.  Olumsuz düşünceleri de hissedin ama onlara gitmesini söyleyin. Duygularımızın menşeini öğrendiğimizde onlara isim verebiliriz, isim verilmiş duygularla uğraşması daha kolaydır. Örneğin şu anda hissettiğiniz bir acaip burukluk duygusu ise buna “karamsarlık” diyelim. Karamsarlıkla uğraşmak için beyin aktif hale getirilebilir. Pozitif düşünce üzerine yazımı okumanızı öneririm.

  • Bakış Açısını Hiç Kaybetme

Ortada iki şey varsa ve biri olumlu diğeri olumsuzsa, beyin doğruca olumsuz olana kayar. Yani bizi olumsuz düşüncelerin kuşatması daha kolya.  Fakat daha meydana gelmemişken olumsuzluk düşünmek kötüdür. O nedenle  olumsuz, kötümser, karamsar şeyler düşünmeye başladığımızda düşünceleri eğitmek gerekir. Yukarıda olduğu gibi derin nefes alıp vererek kendimize gelmek ve anda bulunmak (şimdiyi yaşamak) ve sorunlara daha gerçekçi yaklaşmak önemlidir.

  • Proaktif mi? Reaktif mi?

Proaktif ol, reaktif olma! Yukarıdaki olumsuz düşüncelerden sonra daha gerçekçi düşündükten sonra harekete geçmek gerekir. Fakat aceleye de getirmemek önerilir. Bazen duygularla harekete geçmek yanlışıtır o nedenle sabırlı olmak, düşünmek, bir yol bulmak ve harekete geçmek gerekir.   Bazen kızar anında karar verir ve davranırız.. Bu türden reaktif davranış çoğu kez kötü sonuçlar doğurur.

  • Kararlar ve Yargılamalar

Çoğu kez çarçabuk karar verir, yargılarız. Oysa her hikayenin en az iki tarafı vardır. Bir de karşı tarafın bakış açısından bakmayı bilmek gerekir. Buna “empati” dendiği de olur!  Ve herkesin fikrine saygı duymayı öğrenmek zorundayız! Hepimiz insanız kızar öfkeleniriz. Fakat öfke ile yaşanmaz ve hiddet dindiğinde karşı tarafa “hak vermesek de”, fikirlere saygı göstermek zorundayız.

  • Şükretmek

Her an şükretmek gerekir. Kendimizden daha az talihli insanların varlığını düşünerek şu halimize şükretmeliyiz. Hala nefes aldığımız için, yediğimiz, içtiğimiz, konuşabildiğimiz için ve milyonlarca minik şey için!

Belirsizlik can sıkıcıdır. Biz buna hayat diyoruz! Hayat belirsizlikten ibarettir. Yukarıda anlatılan yöntemler belki içinde bulunduğumuz yaşantıyı değiştirmez ama farklı bir perspektif sunarak rahatlatır.

hayat belirsizlikleri