Yaşamı Kolaylaştıran 10 İyi Alışkanlık

Time Dergisi 2014 yılında yaşamı kolaylaştıran 10 iyi alışkanlıktan kısaca bahsetmişti. Hangileriydi bu 10 alışkanlık?

  • İyi karmaya inanmak. İyi şeyler yapan kimse iyiliklerle karşılaşır. Bunun için karşılık beklemeden iyilik yapmak gerekir. Sonunda iyilik ille de döner dolaşır sahibini bulur.
  • Gönüllü çalışmak. Gönüllü çalışma imkanlarını araştırmak, bulmak, ve zamanı hayırlı ve yararlı bir dava uğruna harcamak rahatlatıcı ve tatmin edicidir.
  • Duygulardan haberdar olmak. Örneğin mutluluk, korku, hüzün, öfke, hayal kırıklığı, kıskançlık, tutku, aşk.. İnsan duygular yumağıdır ve insan, duyguları kadar insandır. Duygular sayesinde insan tevazu gösterir, sever, kabullenir ve sabreder.
  • Şükretmek. İnsan her zaman kendinden daha talihsiz kimselerin varlığını düşünerek şükretmelidir.
  • Her günü son günmüş gibi dolu dolu yaşamak. Her nefesi son nefesmiş gibi hissederek solumak. Sevdiklerine adeta son kez diyormuş gibi “seni seviyorum” demek. Her yaşanan anı hissederek yaşamak.
  • Daha az eleştirmek, daha çok kabullenmek. Kimse mükemmel değil. Herkesin kendine ait yaşam hikayesi var. Kimin ne olduğunu, nereden geldiğini, nasıl badireler atlattığını bilmek imkansız. O nedenle daha kabullenici olmak gerek. Daha az eleştirmek, ve hiç kınamamak gerek.
  • İbadet etmek. İbadet namaz olabilir. İbadet dua olabilir. İbadet sessiz bir köşeye çekilerek tefekküre dalmak da olabilir. Herkesin dini, inançları kendisinindir ve kendince ibadet etmek herkesin hakkıdır. İbadet sayesinde duygular, zihinsel durum ve fiziksel yapı dengelenir.
  • Liste yapmak. Günlük “yapılacaklar listesi” yapmak ve bitirilen her işin üzerini çizmek. Çarşıya “alışveriş listesi” ile çıkmak. Doktora giderken “sorulacaklar listesi” ile gitmek. Listelerden vazgeçmemek. Neden? Çünkü listeler hayatı organize eder.
  • Duyguları dillendirmek. Kötü duyguları sistemden dışarı atmak için dillendirmek gerekir ama iyi duyguları da zaman zaman bırakmak önerilir. Örneğin yazarak her türlü duygu dillendirilebilir. Ayrıca müzik dinlemek, müzik yapmak, resim çizmek, dans etmek, şarkı söylemek ve bu sayede ruhsal rahatlama hissetmek.
  • Önce yüreğe danışmak ve yürek ile kafaya hükmetmek.  Saatlerce online sitelerde vakit öldürürken doğru yapıp yapmadığını sorgulamak yüreği devreye sokmaktır. Doksanıncı çift ayakkabıya gerek var mı diye düşünürken yürek ile kafayı ıdare etmiş oluyoruz. Birisiyle zaman harcarken hislerin niteliğini kendine sorarken yüreğe danışmış oluyoruz. İçsel sese kulak vermek ve hataları önlemek mümkündür. Neden? Çünkü hayat çok kısadır!

Umarız yukarıdaki 10 iyi alışkanlık işinize yarar ve bugünden itibaren daha tatmin edici bir hayat yaşamanıza fırsat verir.iyi alışkanlıklarla yaşamı kolaylaştırmak