Aile Yemeği

Aile yemeği unutuldu neredeyse.. Bu belki de dünyanın birçok bölgesinde geçerlidir. Nedeni? Hayatlarımızın aileden çok bireyselliğe yönelmesi ve tabi dijital hayatın yoğunluğu..

Ailenin yemeği, en azından akşam yemeğini, bir arada yemesi harika sonuçlar doğurur. Bu sonuçların başında beden ve zihin sağlığı gelir. Örneğin, birlikte yemek yiyen ailelerde daha az sağlık sorunları baş gösterir. Çocukları daha sağlıklıdır ve aileye bağlıdır. Çocukları TV önünde yemek yemedikleri için obez olma ihtimali azalır. Ve birlikte yemek yiyen aile fertleri daha uzun ömürlü olurlar.

Mercek altında bakalım; aile yemeği neden faydalıymış..

Paylaşım
Yemeği ister anne pay etsin, ister herkes kendi tabağına alsın sonuçta yemek paylaşılır. Bu paylaşım sırasında herkes adil olmaya özen gösterir.

Daha uzun süre sofra başında oturmak
Aile yemeği sırasında sohbet olur. Daha yavaş yemek yenilir, çiğnedikçe daha çok zevk alınır, ve bu sayede daha az yemek tüketilir. Yapılan sohbet de insanın yanına kar kalır.

Elektroniklere ara vermek
Aile yemeğinde elektronikleri sofraya getirmek bir anlamda ayıp sayılır. Çünkü aileye ve sofradaki nimetlere saygısızlık olarak görülür. Bunu bilen aile fertleri yemek boyunca telefondan ve diğer elektronik cihazlardan bilerek ve isteyerek uzak dururlar.

Salata, sebze, meyve ve tahıl tüketmek
Aile yemekleri genelde evde pişirilir. Belki anne pişirir, belki baba, belki çocuklar ve hatta belki de bir başka aile ferdi tarafından pişirilir. Ama sonuçta yemekler sağlıklıdır, içine ne konulduğu bilinir, bol sebze meyve ve sağlıklı gıdalar tüketilir.

Sofradan tok kalmak
Aile ile birlikte yemek yendiğinde çocuklar sofradan tok kalkar. Ama TV karşısında yemek yiyen çocuklar hızlı ve dikkatsiz yediklerinden tokluk hissedemeden daha fazla yemeye davranırlar. Bu nedenle TV karşısında karın doyuran çocuklarda obezlik artmaktadır. Siz de hatırlıyor musunuz annenizin “Doydun mu?” diye sorduğunu.. Doymamışsan o güzel ev yemeğinden biraz daha verecektir. Oh mis..

Fast food (kolay, çabuk, ayak üstü, sağlıksız yemek) gibi yiyeceklerden uzak durmak
Evde ailecek yenilen yemeğin en büyük özelliği fast food denilen yağlı, gdo’lu ve msg dolu yiyeceklerden uzak durmaktır.

Görgü ve Adab-ı Muaşeret
Yeni dijital çağda görgü ve adab-ı muaşeret unutulmadı. Aksini söyleyene bu yazıyı gösterin lütfen.. Eğer görgümüzü de unutacak olursak, neye indirgeniriz??

Su içmek
Aile yemeğinde su içilir. Kola, meyve suyu, gazoz ve diğer renkili, boyalı, tatlı içecekler içilmez. Öyle değil mi? Aile ile birlikte sofraya oturmak gibisi yoktur. Unutmadık değil mi? Unutmayalım. Unutturmayalım. Topluca sofranın başına oturmak gibi insanca bir zevk yoktur çünkü.. sofrada masa basinda porselende yemek yemek ev yemekleri