56 yaşında kodlamayı öğrenen adam

Evet, kodlamayı 56 yaşında öğrenmeye başlayan adamın hikayesini anlatıyorum.. “Yaşam için üretim, gelecek için teknoloji” dedikten sonra, “Endüstri 4.0” ya da “4. Sanayi Devrimi” diyerek devam ediyorum ve anlatıyorum..

Sorular ve Cevaplar:

Neden bu yaşta kodlamayı öğrenmek istiyorsunuz?

Cevap: Çünkü hoşuma gidiyor. Çünkü kodlama bana hayat enerjisi veriyor.  Kolay birşey değil, oldukça zor ama sorun değil. Algoritmalar içinde kendimi kaybetmekten hoşlanıyorum, yeni yöntemler geliştirmek ve düşünmek hoşuma gidiyor. “Belki bu sefer becerdim.. Sanırım bu kez başardım!” şeklinde düşünmeyi seviyorum. Denemekten ve uğraşmaktan kaçmıyorum. Ve uğraşınca sonunda kesinlikle başarıyorum. Fakat bu benim hobim değil. Hobilerle uğraşmam çünkü para getirmez.  Kodlama ile para kazanabilirim. Dediğim gibi kodlamayı öğrenmek oldukça zor. İçimden beni böylesine dürten bir güdü olmasa kesinlikle başlamazdım.

Herkesin bana ilk sorduğu soru şu: Neden bu yaşta kodlamayı öğrenmeye karar verdiniz? Bu soruların gerisindeki mana aslında şudur: Daha ne kadar yaşayacağını sanıyorsun? Ve acaba kodlamayı tam olarak öğrenip para kazanabilecek misiniz?

Cevap: Benim yaşam beklentim 79 yıldır. Bu durumda en azından 20-22 yıl daha yaşamam olasıdır. Yaşı 20 olan birisi için kalan ömrün 22 olması pek uzun sayılmaz ama 56 yaşında birisi için yeterince uzundur.  Kodlama birer yıllık dönemlerle tam 4 yılda öğrenilir. Mezun olduğumda 60 yaşımda olacağım, ve kodlama-giriş-işleri için iş bakacağım. Yaşımdan dolayı iş bulmam uzun sürecektir. Diyelim ki 2 yılda iş buldum. Yaş 62 olacak. İşveren beni en fazla 8 yıl tutmak ister çünkü 70’ten sonra kimse beni çalıştırmak istemez. Yani aşağı yukarı 8 yıl boyunca öğrendiğim şeyleri tatbik edebilirim. Günümüzün 20’likleri bir işte 8 yıl kalıyor mu? Kalmıyor, öyleyse işveren beni işe aldığı için memnun bile olcaktır.

Bütün büyük teknoloji şirketleri gençleri seçiyor, sizi neden seçsin? 

Cevap: Benim gözüm yükseklerde değil, büyük şirketlerde hiç değil. Olay aslında şu: 2020 itibariyle şimdikine nazaran bir milyon daha fazla kodlama işi olacak ve istihdam gerekecek. Tabi ki o işlerin hepsi Google, Facebook, Amazon, veya Microsoft gibi dev firmalarda olmayacak. Birçok küçük teknoloji şirketi kodcu istihdam edecektir..

Nasıl iş bulmayı planlıyorsunuz?

Cevap: Birçok işe başvuracağım. Network (bağlantılarımı) sürekli canlı tutacağım, bir yığın mülakata gitmek için azami çaba göstereceğim.  Şöyle söyleyeyim, 2000 yılından önce ne yaptıysam hepsini CV’den sileceğim çünkü kağıtta birinin dedesi gibi görünmek istemiyorum! CV’de herşey yeni ve güncel olacak. Hiç bir zaman bildiğimden fazlasını biliyormuş gibi yapmayacağım. Mülakatlarda bilgilerimin seviyesine göre baktığım işleri ne denli heyecanla yapacağımı anlatacağım.  Birçok teknoloji şirketi kodcu arayacağına göre ben de birçok mülakat alarak, bıkmadan usanmadan deneyeceğim.

Programcılar hep gençtir.. Hatta bazıları çocuk yaştadır.. Onlara nasıl ayak uyduracaksınız?

Cevap: Onlarla arkadaş olmaktan bahsediyorsan, tabi ki bu mümkün değil. Fakat onlardan öğreneceklerim olacak. Herşeyi biliyormuş gibi yapmayacağıma göre, gençleri dinleyeceğim. Hata yapacak olursam kabulleneceğim. Yıllardır çalıştığım işte de yaptığım zaten budur: Çalış, soru sor, dinle, uygula, hata yaparsan kabullen!

Boşa vakit harcıyor olabilir misiniz?

Cevap: Evet bu olası! Boşa kürek çekiyorsam bile sorun yok. Sıkıntı yok. İşi iyice öğrendiğimde uygulamalar (app) yazacağım ve kendime göre bir takipçi kitlesi oluşturacağım. Ve onlara uygun fiyatlarla satışlar yapacağım. Yerel esnafa çalışsam, onlara web işletmelerinde yer kazandırsam, lokal firmaları kalkındırsam benim için büyük bir kazanç! Onlar için de.. Aslında olay bir fikri online ortama geçirebilmektir.  Kullanışlı hale getirebilmektir. Fikre finansal anlamda değer biçmektir. Ve para kazanmaktır.  O nedenle 56 yaşımda kodlamayı öğrenmek üzere kolları sıvadım.

2020’ye kadar 16 yeni meslek ortaya çıkacak.. Her yerde akıllı ürünler ve uzaktan müdahale edilebilir sistemler var ve gitgide artıyor.. Kıssadan hisse.. Kodlamayı 56 yaşında öğrenmeye başlayan adamın hikayesi nefes kesici.. Öyle değil mi?yaşlı programcı kodlama kodcu