Beden Dili

Beden dili dendiğinde ne anlıyorsunuz? Beden dili dinlenir mi? Yoksa görülerek mi algılanır?

Evet, bedenlerimiz de konuşur ama biz bunu görerek anlarız. Kızım geçen yıl Türkiye’ye büyükanne ve büyükbabasını görmek için gitmişti. Ankara’da bir alışveriş merkezine girerken kaba saba birisinin kendisine çarptığına ve “pardon” demediğini söyledi. Çok ama çok şaşırmış. Ona göre bir insan bir insana çarptığında bu kaza ile olmuştur sonuçta özür dilenir! Kendisi minicik bir çarpmada veya yanlışlıkla yapılan bir davranışta özür dilenen bir ortamda büyümektedir… Her yeri, her kültürü öyle sanıyor zira!

Her toplumda kültür farklıdır. Bazı toplumlar çok kibardır. Bazı toplumlar eskiden kibar iken günümüzde kabalaşmıştır.. Ve kaba olan toplumlar kibar nesiller yetiştiremez!

Beden dilimiz etrafa enerji yayar. Beden dilimiz etrafa mesaj verir. Beden dilimiz etrafla iletişimdedir.

Önce kendi beden dilimizin farkında olmalıyız. Kaba ve sert, kavgaya gider gibimiyürüyorsunuz? Kibar ve nazik bir tavırla mı dolaşıyorsunuz? Beyefendi veya hanımefendi gibi mi algılanıyorsunuz? Geçtiğiniz yerde sizi görenler tiksintiden yüzlerin buruşturmasa bile yaydığınız hayvanca enerji nedeniyle ezilmemek için kenarlara mı yığılıyorlar! Eğer kendimiz ve etrafımızdaki insanlar hakkında bir bilgi edinmek istiyorsak, beden diline bakmalıyız. Beden dili asla yalan söylemez! Ofenste olan insan elini kolunu sallayarak yürür. Defansta olan kimse ise daha yumuşak hareketler sergiler. Heyecan, sinir, korku, endişe gibi şuursuzca hissedilen duygular beden diliyle etrafa aktarılır. Korkan insan şiddete baş vurur. Ve şiddet beden dilinin kolayca dışa vurduğu bir görüntüdür.

Toplumla, etraftakilerle, aileyle, çalışanlarla nasıl bir iletişim içinde olacağımızı ilk önce beden dili belirler. Bir odaya girdiğinizde nasıl davranıyorsunuz? Ayrılırken nasıl davranıyorsunuz? Konuşurken yüz ifadeniz nasıl görünüyor? Yolda yürürken birisine yanlışlıkla çarpacak olsanız ne yapıyorsunuz? Bir hayvan gördüğünüzde ne yapıyorsunuz? Sabah uyandığınızda, akşam uykunuz geldiğinde nasıl hareketler sergiliyorsunuz? Bu yönde milyonlarca sorular sorulabilir.. Ve cevaplar sizin bilinçli veya bilinçsiz sergilediğiniz beden dilinin manifestosudur.beden dili