Amerika’ya Giriş Yasağı

Amerika’nın Sesi isimli haber sitesine göre ABD başkanı Donald Trump’ın 7 müslüman ülkeye getirdiği yasaklara bakalım:

Aşağıdaki açıklamalar Trump’ın imzaladığı kanun hükmünde kararnameyi temel almaktadır. “Amerika’yı Terör Saldırılarından Korumak” başlıklı hüküm Ocak 27, 2017 tarihinde imzalanmıştır.

Göçmenler
Trump imzaladığı kararname ile İran, Irak, Libya, Somali, Sudan, Suriye ve Yemen vatandaşlarına (şimdilik!) vize vermeyi 90 gün süreyle durdurdu. Bu süreçte inceleme işlemleri katılaştırılacak ve diğer ülkelerden girişler de mercek altına alınacak.
90 günlük bekleme sürecinden sonra ne olacak?
ABD İçgüvenlik Bakanlığı ve Devlet Bakanlığı diğer ülkelerden hangilerine kısıtlama getirileceğine karar verecekler. Diplomatlar ve NATO görevlileri bu kısıtlamalara dahil değil.
Yeşil kart sahipleri için durum nedir?
ABD avukatları yeşil kart sahiplerinin ABD’ye gelmelerini ve giriş yapmak için uğraşmalarını öneriyor. Ancak girişleri kolay olmayabilir ve her yeşil kart sahib diğerinden farklı şekilde derinlemesine incelemeye tabi tutulabilir.
Halihazırda vizesi olanlara ne olacak?
Vize sahibi olanlar da ABD’ye gelerek giriş yapmaya uğraşabilirler ancak çok ciddi incelemelere tabi tutulacaklardır ve geri çevrilme riski taşımaktadırlar.
Halihazırda ABD’de olanlar ne yapmalı?
Belirlenen 90 gün sürecinde ülkeden ayrılmamalılar ve kendilerini ziyarete gelecek yakınlarının bu yolculuğu ertelemelerini istemelidirler.

Mülteciler
Tüm incelemelerden geçmiş mülteciler ABD’ye giriş yapabilir mi?
Mültecilerin girişleri 120 gün süresince durdurulmuş bulunmaktadır. Bu sürenin sonunda, daha önce ne tür incelemelerden geçtiklerinden bağımsız olarak, yeniden ve çok daha detaylı incelemelerden geçirilecekler. ABD mültecilik taleplerini din bazında değerlendirecek. ABDye alınması olası mültecinin kendi ülkesinde azınlık dinine dahil olması gibi bir ibare var ve onlar da 120 günlük beklemeye tabiler. Azınlık dini denen şey örneğin çoğunluğu müslüman olan Irak’tan gelecek Hristiyan vatandaşlar.
Suriyeli mülteciler ABD’ye giriş yapabilir mi?
Hayır. Suriyeliler işlemden geçirilmeyecekleri gibi ülkeye giriş de yapamayacaklar. Ancak ABD Suriye’de Suriyeliler için güvenli alanlar oluşturacak!
Obama başkanlıktan ayrılmadan önce 2017 yılında 110,000 mültecinin ABD’ye alınacağını söylemişti ancak bu durum artık geçerli değil. Kanun hükmünde kararnameye göre sadece 50,000 mülteci alınacak. ABD’ye 2016-2017 bütçe yılında alınan mülteci sayısının yaklaşık 32,000 olduğu söyleniyor ve bunların 5,000’inin Suriyeli olduğu belirtiliyor.

Fatoş’ça:

Göçmenlik ve mültecilik konularında verilen 90 günlük, 120 günlük geçici kararla kalıcı hale getirilebilir ve şimdilik 7 olan ülke sayısı arttırılabilir. Bu durum özellikle Ortadoğuda bulunan müslüman ülkeler için geçerli olabilir. Önümüzdeki günler, aylar ve yıllar Amerika’da yaşamakta olan iki pasaportluları bile içine alabilir. Bu yasa teröristlerden çok müslümanları hedeflemektedir. Belki de “Amerika’ya Giriş Yasağı” başlığı atmak yerine “Müslümanların Amerika’ya Giriş Yasağı” demeliydim! Oysa İslam ile terör bir araya gelemez!

Amerika’ya giriş yasağı ile ilgili yazıyı faydalı bulduysanız, eksik kısımlar varsa, kafanıza takılan sorular olursa lütfen yorum kutusuna bırakın. Not: 6 Mart 2017 tarihinde imzalanan KHK ile Irak listeden cıkarıldı. abd seyahat yasağı