Robotların Yükselişi

Robotların yükselişi darken uzak bir gelecekten bahsetmiyoruz. Artık robot çağındayız ve artan robot elemanların insan işgücünde yaratacağı düşüşün ne anlama geldiğini anlatmaya çalışacağız.

Yapay zeka programları (yani robotlar) 2016’da Amerika’da sayıları 1.3 milyon olan avukatların işlerinin %22’sini, 200 bin katibin işlerinin de %35’ini ellerinden aldı. Daha şimdiden durum bu… 

Çin’de bulunan bir fabrikadan bahsedelim:

Bu fabrika insanların yüzde 90’ını işten çıkararak robotları istihdam etti. Bu değişimin sonunda üretimde yüzde 250 artış ve defolu ürünlerde yüzde 80 düşüş görüldü.

Mobil telefon üreten bu fabrika en başta 650 insan istihdam ediyordu. Şimdi toplam 60 robot hiç durmaksızın çalışıyor. Bunların 10 tanesi üretimi kontrol ediyor, geri kalanlar ise bilgisayar kontrol sistemini yönetiyor.

Fabrika yöneticisi kısa süre içinde fabrikada “insan elemanların” sayısının iyice düşeceğini ve neredeyse tamamen “robot elemanların” istihdam edileceğini düşünüyor.

Robotların yükselişi tüm dünya için geçerli. Bazı ülkelerde bu değişim daha hızlı olacak. Ve bu değişim sadece fabrikalarda görülmeyecek.

Artificial intelligence (AI) yani yapay zeka hergün gelişiyor. Robotlar her alanda birçok işi insanlardan daha iyi yapabilecek hale getiriliyorlar. Robot avukatlar, robot doktorlar, robot gazeteciler, robot terapistler, robot aşçılar, robot müzisyenler, robot bakıcılar, robot polisler, robot askerler ve ötesi gelecek 20 yılda hayatın bir parçası haline gelecek.

Peki robotlar iş yaparken işsiz insanlar ne yapacak? Bu durum düşündürücü bir konudur ve bazı ülkelerde çözüm üretilmektedir. Örneğin Hindistan, Kanada, Finlandiya gibi ülkelerde oluşturulan pilot çalışmalarla “Evrensel Temel Gelir” adı altında vatandaşlara aylık gelir bağlanması öngörülüyor. Robotların yükselişi nedeniyle işi elinden alınan insanlara kayıtsız şartsız aylık gelir verilmesi kanunlaştırılmaya çalışılıyor.

Google mühendislerinden Ray Kurzweil, 2030 yılından sonra birçok sektörde robotların hakim olacağını, insanların çalışmayıp, bulundukları ülkenin gelirinden pay alacağını öne sürdü. Ve biz buna evrensel temel gelir diyoruz tam olarak evde yan gelip yatarak para kazanmaktır..Robotların Yükselişi