Namazın Faydaları

Nike tesettür başörtüsü icat ettikten sonra üretilen ilk bilimsel çalışma ile Namazın Faydaları bulgulanmıştır!

İlk önce Namazın Faydaları başlıklı yazımızın geldiği haber sitesinin linkini paylaşarak başlayalım yazıya. Eğer İngilizce biliyorsanız benim yazdıklarımı değil, bu sitede yazılanları okumanızı tavsiye ederim.

Namaz sırasında yapılan rüku ve secde hareketleri, bel ağrılarını (alt arka kısımda oluşan ağrıları) kısmen giderebiliyormuş. Ayrıca namaz sayesinde stresten uzaklaşmak da mümkünmüş.

Bilimsel araştırma sonuçları:

Namaz hareketlerinde elleri dize koyarak eğilme (rüku) ve oturduktan sonra başı secdeye koyma (secde) hareketleri bel ağrılarını gidermekte faydalı devinimler olarak bulgulandı. Günde 5 kere yapılması da artı fayda sunuyor.  Bu çalışmanın sonuçları Uluslararası Endüstriyel Sistemler ve Mühendislik dergisinde yayınlandı. Sonuçlara göre: Düzenli namaz kılmak hem fiziksel ve hem de ruhsal sağlık faydaları sunmaktadır.

Binghamton Üniversitesinde yapılmış olan bu çalışma namaz hareketelerini, yatıp kalkma, oturma, eğilme gibi duruşları yoga hareketlerine benzetiyor.  Namaz sayesinde fiziksel sorunlardan ve zihinsel bozukluklardan uzaklaşılarak stresten arınmanın mümkün olduğu dile getiriliyor. Namaz hareketleri sayesinde kas-sinir disfonksiyonları onarılmış oluyor.

Bu bilimsel araştırma sırasında bilgisayar ürünü görüntüler kullanılarak Asyalı, Hintli ve Amerikan kadın ve erkeklerin namaz hareketleri sırasındaki duruşları ve bunun iskelet yapısına etkisi gözlemlenmiş. Eğilme sırasında (rüku) insan sırtına çok fazla yük binmesine rağmen, aşağı bel kısmındaki ağrıları gidermekte çok etkin olduğu bulgulanmış.  Bu hareketin sürekli yapılmasının klinik bir tedavi yerine geçtiği de sonuçlara eklenmiş.

Araştırma burada bitmiyor.. Sensörler ve kameralarla bu çalışma yeniden yapılacak. Tekrarlama sırasında namazın stresten uzaklaştıran faydaları daha açık ve net olarak gözlemlenecek. namazin faydalari