Herkes Bi Şekil!

Geçtiğimiz yıllarda viral hale gelen bir videoda olduğu gibi.. Herkes bi şekil!

Yaş ilerledikçe bu durumu daha iyi gözlemliyor insan. Eğer herkes bu basit gerçeği kabullenirse yaşam daha kolaylaşabilir.

Ne demek istiyorum?
Yeryüzünde yaşayan her insan belli bir nedenle dünyaya gelmiş bulunuyor, herkesin belirli görevleri ve rolleri var. Herkes farklı ortamlarda yetiştiriliyor, büyütülüyor. Herkesin maruz kaldığı şeyler ve deneyimler farklı. Herkesin tercihleri, beğenileri, istekleri, değerleri farklı ve tüm bunlar eskilere gidiyor. Herkes bir birey, herkesin toplumda bulunduğu nokta ve kendinde hissettiği bireysellik de farklı.

Durum böyle olunca herkes kendince bir duruş, bir tutum, bir kişilik, bir karakter geliştirmiş oluyor. Ve herkeste tüm bunlar farklı farklı, şekil şekil, çeşit çeşit..

Bunca insan çokluğunda bunca değişik karakterle nasıl baş edilir?

Değişik bireylerin beklentisi farklı farklı dedik.. Öyleyse münasebetsizlikten, yersiz davranışlardan, anlamsız hareketlerden, yakışıksız yakıştırmalardan, usulsüz alışkanlıklardan vazgeçmek gerek çünkü bu dünyada uyumlu ve huzurlu yaşamak herkesin hakkıdır.

Kişilerarası çatışmalar bazen kaçınılmaz olur. Böyle durumlarda hemen karşıdakini suçlayıveririz.

O çok inatçı..

Onda hiç mantık yok..

O çok zor bir insan..

Hep karşıdaki suçludur!

Suçlamalarla birlikte kızgınlık, hiddet arttıkça artar.. Köpürdükçe köpürürüz.. Ve diğerlerinin de bizim gibi düşünmesini o insana verip veriştirmesini isteriz. Peki o insan neden böyle davranmıştı acaba? Belki de onun için bu davranış çok normaldi.. Çünkü o bu düşüncelerle ve duygularla yetiştirilmişti. Çünkü o, hayata kendi yönünden bakıyordu.. ‘Herkes bir şekil’ dedik.. Hatırladın mı?

Tansiyonun yükseldiği böyle zamanlarda belki de yapılacak en güzel şey farklılıkları düşünerek karşıdakini anlamaya çalışmak (tabi ki söylemesi kolay yapması zor!).

Herkesin ahenkli bir yaşama ihtiyacı var ama kaçımız buna sahibiz? Belki de empati gerek yaşantılarımızda.. Biraz daha fazla empati, biraz daha az ötekileştirme! Aradaki bariyerleri kaldırmak, duvarları yıkmak, köprüler kurmak, yollar inşa etmek gerek. Konuşmak, dinlemek, anlamaya çalışmak.. Bölünmekten kaçmak! Sonuçta herkesin bu dünyadan tatmin olmak isteğini düşünerek farklılıklara sempati duymak. Ve yine yeniden tekrarlamak.. Herkes bi şekil!

Münasebetsiz insanlara gelsin