İklim Değişikliğinden Etkilenmeye Başladık Bile!

İklim değişikliği ve de küresel ısınma dediğimiz şey bundan bilmem kaç yıl sonra olacak diye düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. İklim değişikliğinin içindeyiz ve etkilenmeye başladık bile!

Kısa vadede gördüklerimiz şiddetli rüzgarlar, kasırgalar, ani yağmurlar, yoğun yağış, dolu, boran, su baskınları, uzun ve sıcak yazlar, ve canımızdan bezdiren alerji sezonları. Uzun vadede (aşağı yukarı 100 yıl gibi bir süre) ise yükselen suların alıp götüreceği sahiller, yok olan doğa, değişik bitki örtüsü ve canlılar. Ve dünyanın birçok yeri yüz Yılın sonunda tanınmayacak kadar değişmiş olacak.

Siberya’da dahi hissedilen yüksek sıcaklıklar!
Yaz ayları uzadı ve uzamaya devam ediyor. Ayrıca nem de gitgide artıyor. Bu nedenle insanlar yüksek ısı ile ilgili sorunlar yaşıyorlar ki bunlara sıcak nedeniyle felç geçirmek, vücudun susuz kalmasıyla rahatsızlanmalar dahildir. Özellikle açık havada çalışan kimseler, hamile kadınlar, klimasız ortamda bulunanlar, çocuklar ve ihtiyarlar yüksek sıcaklık nedeniyle en çok rahatsızlanan kesimi temsil ediyor. Kullanılmakta olan bazı ilaçlar (mesela antipsikotikler) vücudun sıcaklık ayarlamasını imkansız kıldığından bu tür ilaç kullananların sıcaktan çok kısa sürede etkilenerek rahatsızlandığı da bilinmektedir.

Börtü böceğin adeta her yerden fışkırması!
Bölgesel iklim değişiklikleri böceklerin, sineklerin, uçuşan diğer canlıların artmasına ve yer değiştirmesine de neden oluyor. Örneğin sivrisinek, kene, bit ve pire gibi canlılar eskiden bildiğimiz bölgelerin ötesinde yeni yaşamlara doğru yer değiştiriyorlar. Bu yer değiştirme nedeniyle eskiden görülmeyen sivrisinekler ve kenlerle yayılan hastalıklar birçok yeni bölgede görülmeye başladı.

Dengesiz, istikrarsız, acayip hava durumu!
Bir yanda kuraklık yaşanırken diğer yörelerde sellerin cana ve mala zarar verdiği bir dünyanın içinde bulduk kendimizi! Güneşli, hafif esintili güzel bir gün yaşarken birden ceviz büyüklüğünde dolu ile meyve sebzenin yok oluşunu gördüğümüz bir dünya oldu yeryüzü! Kış aylarında kar beklerken, baharı bırak yaz ayı kadar sıcak günlerin gecelerin yaşandığı bir yer oldu burası!

Kirli havanın yoğunlaşmasıyla alerjilerin tetiklenmesi..
Hava kirliliği nedeniyle alerji sezonu uzuyor ve yoğunlaşıyor çünkü havada yoğunlaşmış bulunan karbondioksit bitkilerin hızla büyümesine ve bu nedenle polenlerin yoğunlaşmasına neden oluyor. Gitgide artan hava sıcaklığı da polenlerin artışına yol açıyor. Nemsiz ortamlarda artan sıcaklıklar orman yangınlarına neden olurken atım hastalığının yayılmasına da neden oluyor.

Diyeceğimiz o ki, değişen iklim yaşamlarımızda ve dolayısıyla sağlığımızda etkili olmaya başladı bile! Ve bu daha başlangıç!

İklim değişikliği ile ilgili diğer yazılarımıza şuradan ulaşabilirsiniz:

İklim ve Hava Sıcaklığı Değişiklikleri

Kene Terörü

İklim Değişikliğiyle Artan Hastalıklar

Küresel Ekonomi

Tarihe Not Düşelim

Dünya Tükendi, Mars Hazır mı?

Florida Eyaletinde Yükselen Sular

Daha Az Antibiyotik Kullanmak Mümkün mü?

Çiçektozu ve Alerjiler

Yiyecek Alerjileri Artıyor

Küresel Alerji: Globalerji

iklim ve hava sicakligi degisiklikleri