Orman Banyosu

Ormanda, ağaçlarla adeta banyo yapmak.. Yenilenmek.. Olayı anlatacağım ama lütfen “ormanı bırak, ağaç mı var da kendimizi o ortamlara savuralım” dediğinizi duyar gibiyim.. Belki de bu yazı şanslı toplumlara ait! Yine de okumanız dileğiyle..

Diyelim ki birkaç ağacın bulunduğu bir park var yakınlarda.. Ve diyelim ki siz her fırsatta o ağaçların içine dalıyorsunuz. Ağaçlara bakıyor, temiz havayı soluyor, ormanımsı ortamda yürüyor, doğaya basıyor ve yenileniyorsunuz.. Eğer böyle bir fırsatınız varsa çok ama çok şanslısınız. Lütfen ağaçların arasında bol vakit geçirmeye devam edin!

“Orman banyosu” terimi Japonlara aittir. Tam manasıyla şu anlama gelir: Kendini ormandaki ağaçların içine bırak, o atmosferde zaman geçir, yenilen!

Araştırma sonuçlarına göre doğaya çıkmak, ağaçların arasında dolaşmak ve bunu 15 dakikalığına dahi olsa yapmak endişeyi azaltıyor, algıyı arttırıyor, stres seviyesini düşürüyor, kalp atışlarını yavaşlatıyor, kan basıncını ayarlıyor ve insanın içine huzur verirken dış görünüşüne gençlik zerk ediyor. Ağaçlar kalp ve damar rahatsızlıklarını engelliyor, uzun bir ömür vaat ediyor. Yeşil renk insana mutluluk aşılıyor.

Ormanlık alanda, piknik yerlerinde, ağaçların sıkça görüldüğü bölgelerde yaşayan insanların duyularının açık olduğu bilinir. Örneğin kokulara, renklere, seslere daha duyarlıdırlar. O nedenle şehirlerde yaşayan kitlelerin her fırsatta yeşillik alanlara gitmeleri öneriliyor ki beynin duyu noktaları her fırsatta aktif hale getirilsin. Unutmayalım ki şehir yaşamı birçok şeye olduğu gibi insanca sezgilere de duyarsız yaşamaya itiyor bizleri. Bu duruma en iyi panzehir orman banyosudur.

Bazı doktorlara göre kronik hastalıkların artmasının yegane nedeni insanların evlere, içerlere kapanmasıdır. Ağaç ve orman sevgisini çocuklara ve gençlere de aşılamak zorundayız. Her fırsatta çocuklarla doğaya yolculuk ederek yaprak, çiçek, böcek, kuş, arı, karınca, çalı, ağaç, orman göstermek bir anlamda biz yetişkinlerin görevidir.

Ormanları koruyun! Kesmeyin ağaçları! Acıyın dünyaya ve insanlara.. Daha çok ağaç=daha sağlıklı insanlar ve dolayısıyla daha barışçıl bir dünya demektir.

Ağaç bulmak adına doğaya açılmak ve tabi ki orman banyosu ile yenilenip tazelenmek için daha ne bekliyoruz? Doğaya yürüyelim, ağaç bulalım, bulamazsak dikelim.. Yeşil tukenmesin!yaprak