Muhtaç Olmak

Sokakta el açmış muhtaç birini gördüğümüzde çoğunca birkaç kuruş verip geçiştiririz. Başımızın gözümüzün sadakası olsun isteriz. Muhtaç olduğu için el açanların birçoğu gerçekten zor durumdadır, ama hepsi değil. Yine de içimizden geldiğince muhtaçları sevindirmek iyidir.

Tarihe Not Düşelim

Tarih biziz! Tarihi bizler yazıyoruz ve yaşıyoruz.. Tarihe not düşelim.. Suçluyuz! İnsanlık olarak hepimiz olanları seyre daldık..

Dışlanmışlık

Toplumun sahteliklerini gören kişi izole olmayı yeğleyebilir. Belki bir süreliğine bu çözüm olsa da uzun dönemli bir çare değildir. İzole bir yaşam, ister kendi isteğiyle ister ötekilerce dışlanmışlık, kişinin hayattan zevk almasını engeller.

Biraz Empati

Birinin hikayesini anlamak, olaylara onun gözünden bakmak hayli zor!

Yabani Ot

Yabani ot dediğimiz şey duruma göre değişir.. İnsanlar da öyledir.. Bazıları için sevimsiz, istenmeyen, antipati oluşturan bir kimse, bir başkasının yaban çiçeği olabilir!

Direnç

Belki de direnç denen şeyi antibiyotiklere mukavemet gösteren virüslerden öğrenmeliyiz.. Bakın artık antibiyotikler bazı hastalıklara işlemiyor.. Neden, çünkü dirençli virüsler türedi etrafta.. Tabi ki bu insan sağlığı için çok kötü bir haber ama hayatta kalmak için metabolizmaların neler yapabileceğine oldukça iyi bir örnek!

Barış İçin Empati Gerek

Öyle görünüyor ki, dünya genelinde farklı ideolojilere ve azınlıklara gereken empatiyi göstermekten yoksunuz.. Bu olumsuzluk değişemez mi? Belki de olaya yeniden bakmak gerek, belki de barış dolu bir dünyadan çok da uzak değiliz. Belki tek ihtiyacımız olan şey empati!

Empati

Biz insanlar aynı hayat tarzından, aynı yaşanmışlıklardan, aynı tecrübe, eğitim ve bilgi ortamından geldiğimizde; davranışlarımız da aşağı yukarı benzeşir. Bir insan bir şeyi şu veya bu yöntemle yapmışsa; onun bilgisine, eğitimine, kültürüne, inançlarına ve nereden geldiğine bakmak gerekir.

8 Mart Uluslararası Kadın Günü

Bu yazı ile, evini, işini ve ailesini dengeleyen sağlıklı, neşeli ve bilinçli tüm kadınlara mutlu bir kadınlar günü diliyorum!

Ötekileştirilenler

Çıkarılacak ders: Her toplumda ötekileştirilmiş gruplar vardır, sınırları aşarak birbirine ulaşmak, ortak düzlemde buluşmak barış için gereklidir. Şovenizme kaçılmadan farklılıklardan gurur duyulmalı, çeşitlilik kutlanmalı, her seferinde ötekileştirilenlere daha sık ve büyük adımlar atılarak görülmez duvarlar yıkılmalı ve araya sağlam köprüler kurulmalı.