Mutfakta Özel Şef (Personal Chef)

Ablam Sibel yaratıcı ve sanatsal bir başak kadınıdır. Zeki, anaç ve marifetlidir. Ondan hep yeni şeyler öğrenirim. Hazırladığı yemekleri iştahla yerim. İyi ki var.. İyi ki benim ablam! Sibel mutfakta da özel şef misali beceriklidir..

Sibel ABD’de yaşıyor ve yan iş olarak personal chef’lik yapıyor. Personal chef; yani özel şef,  istek üzerine müşterilerinin mutfaklarında istediği yemekleri pişiren ahçılık mesleğidir. Sibel’in mesleği ahçılık değil, ama yan iş olarak yapıyor çünkü hem ekstra para kazanıyor hem de yemek yapmayı çok seviyor.  Yaptığı yemekler iştahla ve zevkle yeniliyor.

O, çok zor ve zaman alıcı Türk yemeklerinden,  kolay mı kolay “karıştır, dök” usulü Amerikan yemeklerine kadar birçok yemeği –içlerine lezzet pompalamak suretiyle– pişirebilir!

Amerikalılar bolca yapılmış yemekleri derin dondurucuda tutup bir hafta – on gün boyunca yemeye bayılıyor. Dondurulmuş yemek seven müşteriler için çokça yapılan yemekler nispeten ikramlı oluyor. Kişisel şefe gelince.. Biraz yorucu olsa da kazancı doyurucu oluyor. Yani herkes mutlu, herkesin işine geliyor.

Amerikalıların Sibel’den en çok istediği yemekler arasında fırında makarna bulunuyor.  Ne varmış fırında makarna yapamakta dediğinizi duyar gibiyim.. Ev sahibinin vakti yoksa ve Sibel gibi çabucak hem de lezzetli yemekler sunan bir ahçıyla anlaşmışsa bıkmadan usanmadan dondurulmuş makarna yiyebilirler!

Dediğim gibi Sibel’in kimi yemekleri mantı, sarma, su böreği gibi zor ve zaman alıcıdır ki bunları Türk müşterilerine  yapar. Buna karşılık kimileri olabildiğince basit ve çabuktur bunları da çoğunlukla Amerikalılar tercih eder. Ama yemeklerinin hepsi ille de lezzetlidir!

Özellikle çocuklar ve gençler Sibel’in fırında makarnasını kapışarak yiyorlar. Sibel’in fırında makarnasının değişik varyeteleri de vardır. Burada size mantarlısını anlatacağım.

Fırında mantarlı makarna hazırlarken Sibel’in yaptığı şey makarnayı haşlamakla işe başlamak. Bir yandan da tavada kıymayı soğan, sarımsak ve mantarla kavurmak. Kavrulmuş soğanlı kıyma üzerine makarna sosu ya da sulandırılmış salça koyarak 10 dakika kadar orta hararetli ocakta karıştırark pişirmek. Sonra hazırladığı bu kırmızı sosu haşlanmış makarnayla karıştırıp, üzerine rendelenmiş kaşar serperek 175 derece ısıda 30 dakika fırınlamak. İşte bu kadar!

Sibel çok pratik ve becerikli bir abla. İyi ki benim ablam!

3 thoughts on “Mutfakta Özel Şef (Personal Chef)”

  1. Sevgili Kardesim Fatos’cugum,

    Yaptigim bu basit yemek isini bile ne kadar detayli ve tatli bir dille yaziyorsun ki, agzindan bal damliyor.
    simdi bu anlamli hediyeni aglayarak aldim ve cok duygulandim, cok tesekkur ederim.
    Hep birlikte nice senelere…..

    Sibel

  2. Benim de simdi haberim oldu. Keske daha onceden bilseydim… Bundan sonra insallah ihtiyacim oldugunda arayacagim. Sevgiler…Iffet

  3. Ne guzel, iki kardes birbirinden marifetlisiniz. Fatos o guzel yazilarinla, Sibel harika yemeklerinle..

    Sibelin yaptigi o guzel el emegi kolyeler ,.yuzuklerde sanat eseriydi,..hani sergileyecektik?

    Sevgilerimle,Nurgul

Comments are closed.