Kurutulmuş Elma Dilimleri


Kurutulmuş Elma Dilimleri mi dediniz?

Meyve sever misiniz? Ben taze, dondurulmuş, suyu sıkılmış, ezilip püre yapılmış, komposto ya da hoşaf haline dönüşmüş her ne çeşit meyve varsa hepsinin ayrı şifası olduğuna inanıp keyifle tüketirim. Bunların içine kuru meyveler de dahildir!

Peki kurutulmuş elma dilimlerinden hoşlanır mısınız?

Daha önce hiç denemediyseniz yaklaşan kış günlerinde evin içini elma ve tarçın karışımı harika bir rayihayla  dolduran eğlenceli ve tatlı deneyim hoşunuza gidebilir!

İlk kez kurutulmuş elma dilimleri yaptığımda oğlum: “annecim elma ve tarçın koktu, ne pişiriyorsun?” diye sormuştu. Elma dilimlerini kuruttuğumu söyleyince “tarçınlı kurumuş elma dilimi yapmasını bildiğini sanmıyordum” demişti. “Ah oğlum elmaları dilimleyip üzerine tarçın serptikten sonra fırına verip, çatır çutur kurutmayı kim bilmez?” diyecek olduysam da kendimi tutmuştum. Anlayacağınız oğlum kurutulmuş elma dilimleri yapabilme becerimden hoşnuttur! Çocukların test ettiği ve beğendiği herşeyi burada gönül rahatlığıyla paylaşabilirim!

Malum okullar açıldı ve beslenme çantaları her sabah hazırlanmak üzere mutfak tezgahlarının vazgeçilmez dekorları haline geldi bile! Her iki çocuğum da okul kafeteryasında çıkan yemekleri yemedikleri için evden hazırlamak zorundayım. Okul yemeklerinin çoğu yağlı, tuzlu ve şekerli olduğundan çocuklarımın ev yemeği tercih etmesinden çok memnunum.

Öğlen yemeği yemeyen birisi olarak çocuklarımın beslenme seçenekleri konusunda biraz zorlansam da onlar annelerinin hazırladığı yemeklerden memnun görünüyorlar. Arada bir beslenme çantalarının icine kurutulmuş elma dilimleri gibi sürprizler de katıyorum. Yarın beslenme çantasına koymayı düşündüğüm fıstık ezmeli sandöviç, tavuklu şehriye çorbası, yeşil salata ve süt yanında kurutulmuş elma dilimleri de göndereceğim. Bence bu liste öğlen yemeği için doyurucu ve sağlıklı bir kombinasyon olacak.

Kurutulmuş elma dilimleri beslenme çantasının dışında da zevkli bir çerez oluyor. Çocuklara okul sonrası iyi bir atıştırmalık olabilir. Çikolatalı fındık ezmesiyle ya da yoğurt yanında çok lezzetli olduğunu göreceksiniz. Patates çipsi sevenlerin denemesini öneririm çünkü yağlı çipslere sağlıklı bir ikamedir.

Kurutulmuş elma dilimleri yapmak için:

  • 4-5 adet iri elmayı 2-3 milimetre inceliğinde (kabuğunu soymadan) dilimleyin.
  • İsterseniz dilimlerin üzerine tarçın serpebilirsiniz.

Genişçe bir fırın tepsisine tek sıra halinde dizdikten sonra 105-110 C (santigrat) fırında 1.5 saat bir yüzü, 1.5 saat diğer yüzü fırınlamak suretiyle çips kıvamında kurutun.

Bulunduğunuz yere, fırınınıza, elmanın çeşidine ve dilimlerin inceliğine göre elmaların kuruma süresi değişebilir. Eğer tam olarak kurumadan çıkarırsanız, soğuduktan sonra çıtırlaşacağını düşünmeyin. Elma dilimleri, fırından çıkardığınız kuruluğu ya da yumuşaklığı soğuduktan sonra muhafaza edeceklerdir. O yüzden istediğiniz kuruluğa gelene kadar fırında tutmalısınız. Eğer kek, börek, çörek, kurabiye vs. yapıyorsanız, hazır fırın ısınmışken, elmaları da fırına sürmek iyi bir fikir olabilir..

Elma dilimlerini fırından çıkardıktan sonra soğutun ve çıtır çıtır yiyin. Artmayacağından emin olabilirsiniz! Eğer artarsa hava almayacak şekilde bir kavanoza ya da kapaklı plastik bir kutuya koyup kaldırabilirsiniz. Bir iki hafta bu şekilde tazeliğinden birşey kaybetmeden saklanabilir.

Elmanın sayısız yararlarını yazmak yerine ucuz, lezzetli ve düşük kalorili bir besin maddesi olduğunu söylemekle yetineceğim.

Fatoşca:

Fatoş soğuk bir kış günü eski bir kuzinenin alt bölümünde mis gibi kokan tarçınlı elma dilimleri kuruttuğunu hayal edenlerdendir! Kuzine ille de eski olmalıdır!

Lütfen unutmayın! Ben bir doktor ya da diyetisyen değilim. Sadece evde yemek yapan, çocuklarına beslenme hazırlayan bir anneyim. Verdiğim tarif benim ev ahalisi tarafından onaylandığı için paylaştım. Afiyetle kalın!

ELMA YE 🙂 Bir Kanser-Savar Daha: Elma

 

 

 

 

Kurutulmuş elma dilimleri sağlıklı bir çerezdir.

                                                                                

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 thoughts on “Kurutulmuş Elma Dilimleri”

  1. Deneyeceğim ben de. Teşekkürler:) Diğer alternatiflerinizi de paylaşırsınız umarım. Kurbağalı sunum çok hoş.

  2. Sevgili Fatos Hanim,

    Ben de hemen bu faydali ve cok sevdigim elma+tarcin kombinasyonunu deneyecegim, cerezi cok sevdigimizden misafirlerimize de ikram edecegimiz cok guzel ev yapimi nefis bir tat bu. Bizimle paylastiginiz icin cok tesekkur ederiz.

    Sibel

Comments are closed.