Bir Bagaj Dolusu Kondom!

Fatoş’u tanıyalım: 

– Ben bir halk sağlığı uzmanıyım ama doktor ya da hemşire degilim… 

Nasıl yani? 

– Anlatayım… 

Övünerek söylemeliyim ki dünyanın ikinci  en iyi Halk Sağlığı okulu olan UNC-Chapel Hill’den 2000’de master diplomamı aldım. Mezuniyetin sarhoşluğunda hayallerimi sosyal yardım ağırlıklı bir işte çalışmak süslüyordu ama sosyal yardım ağırlıklı bir işte çalışabilmem için şehirden uzak ve kırsal bölgelerde yaşamak gerekiyordu. Oysa benim iki çocuğum var; hem onların hem de ailemin yaşam tarzı kırsal alanlara değil şehrin orta yerine ait olduğundan okuldan mezun oluşumdaki ideallerimi yaşayamadım.

Daha kestirme söyleyecek olursam: Halk sağlığı konusunda yüksek ihtisas yaparken aklımda köyde, kasabada, dağda, ormanda yaşayanlara sağlık eğitimi vermek vardı. Hayallerimin peşinde yeterince hızlı koşamadım.. Sonuçta ofiste sabah aksam halk sağlığı verilerini kaptan kaba boşaltır oldum! İşimi severim ama hayallerimi yaşayamamış oluşuma da bıkmadan hayıflanır dururum!

Yaptığı işi hayranlık ve takdirle seyrettiğim Pilar adında bir arkadaşım var. O da benim gibi halk sağlığı konusunda eğitimli. Ama onun yaptığı tam benim istediğim iş! Latinlerin yaşadığı, evleri/barakaları/tarlaları gezerek hem sağlık egitimi hem de cinsel egitim vermek.

Günün birinde arabasının bagajını açıp bana kutular dolusu renk renk, çeşit çeşit, boy boy kondomları göstermişti. İtiraf edeyim ki daha önce bir araba bagajı dolu kondom görmemiştim! Pilar kondomları gittiği evlerde, özellikle gençlere, gösterip kullanma gerekliliğinden bahsediyor. Bol bol dağıtıyor ki zührevihastalıklara yakalanma riskleri azalsın.

Kocaman bir de kitap taşıyor bagajında! Bu kitap cinsel ilişkiyle geçen hastalıkları resimlerle gösteren son derece grafik bir kitap. Resimler öyle grafik ki, insanın beynine ömrü billah kazınıyorlar! Amaç korku mesajı vererek öğretmek!

Hangi zührevi hastalık nasıl baş gösterir, gözle görünürse nasıl olur, nasıl tedavi edilmelidir, risk faktörleri nelerdir gibi bir yığın konuyu kapsayan bu kitaba “cinsel incilim” diye isim vermiş. İkinci itiraf: Daha önce o büyüklükte cinsel incil de görmemiştim! 

Genelde büyüklükler beni pek şaşırtmaz ama o gün hem kondom sayısının büyüklüğüne ve hem de cinsel incilin boyutuna şaştım!

Neyse.. Ben hayalini kurduğum şekilde halk sağlıkçısı olamadım, ama Pilar’ı ve görev tutkusunu yıllardır hayranlıkla seyrederim.

Pilar gibi dağ, taş, dere, tepe, düz gidip halk sağlığı eğitimi vermesem de, halk sağlığına ait hemen her konuda toplantı, seminer, konferans ve kongrelere gidip gelerek yıllardır epeyce bilgi biriktirdim. Blogumda sizlerle paylaşmanın zamanı geldi. Bu sayfada da bana ve bloga ait bilgi bulabilirsiniz.

Sağlık, mutluluk ve huzur dolu günler dilerim 🙂