Aşçı Kadın ve Orzo Salatası

Food, Inc. filmini izleyenleriniz ABD’de kümes ve ahır hayvanlarının çektiği zulmü,  içlerine pompalanan kimyasalların ve toksik maddelerin sayılamayacak kadar çok olduğunu bilir.

Bunun ahçı tarafından tattırılan orzo salatası ile ilgisi nedir?

Öncelikle bu türden et ve tavuk mamülleri marketlerde bolca bulunur ve nispeten ucuzdur.  Her zaman sağlıklı ve kimyasal içermeyen yiyecek taraftarı olduğumdan, yolumun üzerindeki markete gitmek yerine organik ve sağlıklı gıda maddeleri satan dükkana gitmeyi zorluk olarak görmüyorum. Böylece çocuklarıma pişirdiğim yemeklerde neler olduğunu biliyorum ve içim rahat.

Bugün organik markette sebze ve meyveler kısmından et reyonuna geçerken orta yerde bir kadının yemek pişirip müşterilere ikram ettiğini gördüm. Bir tavada deniz ürünü yiyecekler sote ediyordu. Öte yandan orzo salatası ikram ediyordu.

Yemeklerin tadına bakmadan önce bir fotoğrafınızı çekmek istiyorum..” dedim. Şaşırdı. Gülümsedi. “Tabi çekebilirsiniz ama ne için?” diye sordu.. Türkçe bir blogum olduğunu ve genelde halk sağlığı içerikli yazılar yazdığımı,  yanında fotoğraf da paylaştığımı anlattım. Söylediklerim kadının ilgisini çekti. Birçok soru sordu. Gelen giden arasında kesik kesik konuştuk. Yaptığım şeyin toplumsal bir çaba olduğunu ve takdir ettiğini söyledi. Bir de durup cep telefonumun kamerasına poz verdi. Ayrılırken teşekkür ettim. “Yaptıklarınız için ben size teşekkür ederim..” dedi. Doğru ya.. Halk sağlığı her yerde halk sağlığıdır. ABD’de yaşayanlara değil de Türkiye’de yaşayanlar için yazmam sonuçta bir toplum hizmetidir.  Ayaküstü konuşmamız sırasında “Bir kişinin dahi davranışı sizin sayenizde değişse, ne mutlu size..” demişti. Tam da benim felsefem. Seviyorum ben fuzyonblogu!

Kolay ve çabuk bir salata olan orzo salatası tarifini paylaşmak istiyorum.

Orzo bildiğiniz arpa şehriyedir! Belki “orzo” dendiğinde daha çekici hale geliyor olabilir.. Kim bilir!

Dilediğiniz ölçülde arpa şehriye (orzo) haşlanır ve suyu süzülerek geniş bir kaseye konur. Doğranmış domates, salatalık, soğan, turuncu biber (yoksa kırmızı tatlı biber), maydanoz, kekik, limon suyu ve zeytinyağı eklenerek karıştırılır. İsterseniz üzerine beyaz peynir ufalayabilirsiniz.

 Orzo bildiğimiz arpa şehriyedirsizin marifetli ellerinizden, keyfinize göre ekleyip çıkaracağınız malzemelerle çok lezzetli bir salataya dönüşecektir. 

Markette yemek ikram eden kadın.

 

Orzo salatası

 

2 thoughts on “Aşçı Kadın ve Orzo Salatası”

    1. “tdk tarafindan asci kelimesi ile anlamdas olarak kabul edilmis kelime”
      not: ben eksizozlugun yalancisiyim 🙂

      siteme yine beklerim… tesekkur ederim..
      fatos

Comments are closed.