Çikolatalı Krep


Ben küçükken annem akıtma ya da diğer adıyla cızlama yapar arasına değişik içler koyarak sarardı. Kahvaltıda ya da akşamüstü atıştırmalık (snack) olarak akıtmayla yapılmış dürüme bayılırdım. İçinde süt ve yumurta olduğundan akıtma ile yapilmis dürüm yapılmış hem besleyici hem de doyurucudur. Ayrıca  lezzetli bir yiyecektir. 

Akıtma (ya da cızlama) diye bildiğim lezzetli yiyeceğin yıllar sonra karşıma krep (crepe) adında çıkmasına şaşırmıştım. Annem akımta dediğinde hiç havalı gelmeyen yiyecek, krep olarak çağrıldığında birden başka bir dünyanın hiç bilinmedik egzotik yiyeceği haline dönüşüvermişti!!

Yalnız hemen belirteyim ki yurtdışında krep olarak tadımladığım dürümün içinde annemin yaptığı gibi ne maydanozlu beyaz peynir, ne soğanla kavrulmuş kıyma, ne dere otuyla karışım lop yumurta, ne de kavrulmuş patates vardı. Oralarda krep içine çikolata ya da marmelat koyuyorladı.

Sizlere çikolatalı krep tarifi vereceğim. Ama lütfen aramızda kalsın!! Kimseye bu tarifin çikolatalı akıtma ya da çikolatalı cızlama olduğunu söylemeyin. Tarifi Fransız arkadaşım Elisabeth’den aldığımı gönül rahatlığıyla söyleyebilirsiniz.

Çikolatalı Krep

Malzemeler:

  • 2 yumurta
  • 1,5 su bardağı süt
  • Yarım bardak su
  • 1 çorba kaşığı kabartma tozu
  • 2 su bardağı un
  • 2 muz (ince halkalar halinde doğranmış)
  • Nutella
  • 2 çorba kaşığı tereyağı 

Yapılışı:

Yumurta, süt ve kabartma tozunu birlikte çırptıktan sonra yavaş yavaş un ilave ederek karıştırın. En son erimiş tereyağı ilave edin. Kepçeden akacak kıvamda bir karışım elde ettiğinizde krep (akıtma) hamuru hazırdır.

Bir tavayı ateşte kızdırdıktan sonra tereyağı koyun, yağı tavada gezdirin, bir kepçe krep hamurunu tavaya döküp yayın. Ocağınız orta hararetli ateşte yanıyor olmalı. Alt yüzü piştiğinde gözenekler oluştuğunu ve kenarlarından hafifçe kıvrılarak kalktığını görürsünüz. Spatula yardımıyla çevirin, arka yüzünü de pişirin.  Tavadan aldıktan sonra üzerine ince bir kat Nutella sürün ve birkaç parça muz yerleştirin. Akıtmayı ikiye yada üçe katlayın, isterseniz dürüm yapın. Üzerine biraz daha Nutella sürerek muzla süsleyebilirsiniz. Bu tarif çocuklarla rahatlıkla yapılabilecek bir tariftir ve herkesin  kapışarak yiyeceği bir kahvaltılıktır.

Her bir dürümde aşağı yukarı 215 kalori, 9 gram yağ ve 123 miligram kolesterol bulunur. 

Çikolata tadında diğer yazılrım 🙂

Dublör Yiyecekler

Rahatlatan Yiyecekler

Brownie Kurabiye mi yoksa Kek mi?

Çikolata

Cupcake 3′den 103′e Bütün Çocuklar İçindir!

Çay Fincanında Çabuk Kek

Final product:

mexWork in progress:

şimdiden mmmm mmmm lezzeli…

 

nar gibi pişirelim 😉
Isteğe bağlı olarak Nutella yerine eritilmiş çikolata da kullanılabilir.

 

 

içi çikolatalı muzlu krep ağzınıza layık
sen yemezsen bu küçük misafir yicek 🙂 🙂 🙂 afiyet olsun!

 

2 thoughts on “Çikolatalı Krep”

  1. Benim annem de buna cizlembeç derdi ve yalnızca peynirle yenirdi. Ben tarifi geliştirip aynı dürüm içine tavuk ve mantar parçalarını bir yemek kaşığı beşamel sosla hazırlamaya başladım; enfes bir ara sıcak yemeği oluyor bilesiniz. Dürümleri en son üzerine de beşamel sos ve kaşar peyniri ekleyip fırına verir ve servis sırasında zeytin ve mısırla süslerseniz ben de yemeğe gelirim:)
    http://www.birguluralbayoglu.com

  2. annem bu krepi cok yapar ben çikolatayla pişmiş biliyorum tarif için soframız.com a girebilirsiniz

Comments are closed.