Grip Sezonu ve Aşı


Grip aşısı yaptırılmalı mı yaptırılmamalı mı sorusunu aşarak sizlerle aşının ne zaman olunması gerektiğini ve bir iki ek düşünce paylaşmak istiyorum. Ben fazla hasta olmayan birisiyim. O yüzden grip aşısı yaptırmam.. Kimileri her yıl düzenli aşı olur, bazıları ise buna tamamen karşıdır. Bu konuda pek yorum yapmadan aşı hakkında kısa bilgi paylaşmak isityorum.

ABD’de Halk Sağlıkçıları grip hastalığının engellenmesinin en iyi yönteminin aşı yaptırmak olduğunu söyler. Doktora danıştıktan sonra aşının gerekli olup olmadığı öğrenilmelidir. Şurası bir gerçek ki, aşı herkes için bir seçim olmaya bilir.

İki çeşit grip aşısı vardır:

Birincisi aktif olmayan (ölü) virüs ihtiva eden aşıdır ve bu aşı iğne ile zerkedilir. ABD’de bu tipten üç çeşit grip aşısı vardır. Bu aşılar 6 aylık bebekler ve yukarsına tavsiye edilen, sağlıklı insanların olduğu aşıdır. Bir diğeri 65 yaş ve üzerine tavsiye edilir ki bu aşı geçen senelerde imal edildi. Üçüncü tip aşı ise 18 – 64 yaş grubundakilere yapılmak üzere en yeni imal edilmiş olan aşıdır.

İkinci tip aşıda canlı virüs bulundurandır. Eğer size verilen aşı burundan sprey olarak uygulanıyorsa demektir ki bu aşıda aktif (canlı) virüs bulunuyor. Sprey aşı sağlıklı 2-49 yaş arasındakilere uygulanır ama sprey tercih eden bayanların hamile olmaması gereklidir. Buna karşılık iğneyle deriye zerk edilen grip aşısı hamileler ve bebekleri için tavsiye edilmektedir.

İğneyle veya sprey olarak verilen aşılarda ortak nokta vücutta antikorların gelişmesidir. Bu antikorlar aşı yaptırmış olanları influenza enfeksiyonuna karşı korur.  Ancak grip aşısı gribe benzeyen diğer hastalıkları önlemez.

Aşı olmayı planlıyorsanız, ne tür aşı olduğunu sorun ve hangi yaş grubu için üretildiğini de öğrenin. Umarım aşıyı yapan sağlık elemanları bu konularda bilgilidirler ve sizinle paylaşırlar.

asi

Ne zaman aşı olmalı?

Yıllık aşı  sezonu Eylül ayında başlar. Ama o yıl için aşı hazır değilse biraz daha geciktirilebilir. Grip sozonu Mayıs ayına kadar sürdüğü için Eylül ile Mayıs arası aşı bulunur. Pratikte grip sezonu Eylül-Ekim gibi başlasa da en çok görüldüğü dönem Ocak, Şubat ve takip eden aylardır. Bu durumda ABD’de halk sağlıkçıları genellikle Ekim itibariyle grip aşısı olmayı tavsiye ederler.

Grip aşısıyla ilgili biraz daha detaylı bilgiyi şu linkten de bulabilirsiniz.

Domuz gribi

ı
ı