Forenzik Antropoloji ve Kemikler

The Bones dizi filminin yapımcısı Dr. Kathy Reichs’in konuşmasını dinlemek üzere oğlumun devam ettiği orta okula gittim. Öncelile bütün öğretmenlere takdir ve teşekkür ederek başlamak istiyorum. Ben evde iki tanesiyle basedemezken yüzlercesinin hakkından gelen, dünyanın her yerindeki güzide öğretmenlere çok teşekkürler. Gençlikle çocukluk arasında bir yerlerde sıkışıp kalmış bu öğrencilerin her biri bir alemde geziyor gibi görünseler de, Dr. Reichs’in konuşması sırasında olabildiğince saygılıydılar. Dr. Reichs’in sunumu etkili, eğitici ve eğlenceliydi.
Okul müdürü Dr. Reichs’i taktım ederken ağız dolusu ünvan saydı. Dr. Reichs’in üniversitede eğitim gördükten sonra edindiği ünvan forenzik antropolojisttir.  Yani adalet sistemine yardımcı olamak için cesetlerin kemiklerine bakarak neden öldüğünü, nasıl öldüğünü, ne zaman öldüğünü, öldükten sonra ne olduğunu ve kimliğini bulgulayan bilimci. Kendisi tıp doktoru değil, ancak antropoloji bilim dalında ileri seviyede eğitim aldığı için -doktoraya sahip olduğu için- isminin başına doktor ünvanı getiriliyor. Adli tıpta söz sahibi birkaç bilimciden biri olduğu için de çoğu insan onu tıp doktoru sanıyor. Kabaca Dr. Reichs’in mesleği için “işlenen suçla bağlantılı kemik bilimcisi” diyebilirim.
Ayrıca Amerikan Forenzik Antropoloji Kurulunun onayladığı 82 forenzik antropolojistten biri. Amerikan Forenzik Bilimler Akademisinde direktörlük yapmış, şu anda Kanada Ulusal Polis Teşkilatının Danışma Kurulu üyeliği yapmakta, oldukça bilgili ve becerikli bir şahsiyet. Aynı zamanda University of Charlotte, Antropoloji Bölümünde Projesor ve NY Times çok satanlar listesinde sürekli boy gösteren ünlü bir yazar. Yıllarca Kuzey Karolina’da koroner doktorlara danışmanlık yaptıktan sonra bu işi Kanada’nın Quebec bölgesinde sürdürmekte olan Dr. Riechs, bütün bunlara ek olarak Fox TV’de 5inci sezonu yayınlanmakta olan The Bones dizisinin de yapımcısı.
Şimdi biraz soluklanalım! Etrafınızda bunca meziyeti aynı anda bulunduran kaç insan tanıyorsunuz? Dr. Reichs hem forenzik anatropolojist, hem üniversite profesörü, hem kitap yazarı hem de dizi film yönetmeni. Bir orta okula gelerek çocukları kemik bilimi ve adli tıpla ilgili bilgilendiren mütevazı bir öğretmen!
Bu ilginç toplantıya gidebilmek için öğlen yemeği sırasında ofisten ayrıldım, konuşma başlamadan 10 dakika önce salondaydım. En önde yerimi aldım, Dr. Reichs ile kısaca görüştüm. Söz dönüp dolaşıp Türkiye’de de okunan Temperance Brennan dizi kitaplarına geldi.  Roman kahramanı Temperance,  Dr. Reichs’in yaptığı işleri yapsa da, aynı tecrübelere sahip olsa da maalesef sandığımız gibi yazarın romandaki izdüşümü değil. Onu da öğrenmiş oldum. Tam Turkey ismini verdiği köpeğinin adopsiyon sürecinden konuşuyorduk ki okul müdürü sunumu yapması için kendisini sahneye davet etti. Sahnede büyükçe bir beyaz perdenin üzerinde slaytlarla 45 dakikalık çok ilginç bir sunum yaptı. Anlattıkları öyle değişik şeylerdi ki o süre boyunca çocukların ilgisi hiç dağılmadı.
Slaytlar insan kemikleriyle doluydu. Kadın, erkek, genç, yaşlı, beyaz, zenci, Asyalı, uzun, kısa, kimileri baltayla öldürülmüş, kimileri bıçakla kesilmiş, bazıları testereyle doğranmış. Kimilerinde ısırıklar olan, bazıları yanmış, diğerleri suların derinliklerinden çıkarılmış. Ama hepsi de adli tıpla ilgili vakalara ait kemiklerdi. Bütün salon kemikleri ve ardındaki hikayeleri heyecanla dinlerken Dr. Reichs Hollywood macerasını anlatmaya koyuldu.
Drama dolu iş tecrübesini, çarpıcı adli gerilim romanlarına yansıtan Dr. Riechs’in yazılarından etkilenen Hollywood yapımcıları, kendisini Hollywood’a davet ederler. Sıra fiilen Hollywood’a gitmeye geldiğinde altına bir araba göndereceklerini söylerler. Kapısında pırıl pırıl bir limuzin beklerken sökülmüş kapılarıyla çamurlu bir jeep belirince biraz hayal kırıklığına uğrasa da Hollywood hayatına adım atmış olur. Dr. Reichs televizyonun ve filmlerin herşeyi olduğundan daha süslü ve cazibeli gösterdiğini aslında gerçeklerin her zaman öyle olmadığını da konuşmasına tatlı dille ekleyerek gençlere “herşey göründüğü gibi değildir” mesajını vermiş oldu.
Konuşmasının bir yerinde yazı yazma üzerine çok değerli birkaç şey söyledi. Çocuklara  seslenerek “neden yazı yazma dersleri var, neden kompzisyon hazırlıyoruz, neden dönem raporları yazıyoruz” dediklerini ama şimdi öğrendiklerinin ileride çok işe yarayacağını anlattı. “Bakın ben bir senaristim” dedi ve ekledi.  “Ondan önce kitap yazmakla başladım, daha da önce bilimsel raporlar yazardım, ama en önce kompozisyon dersinde iyi makaleler hazırlamaya gayret ederdim. Yazmak hayatımızda önemli bir yer teşkil eder, mümkün olduğunca imla ve dilbilgisini layıkıyla öğrenin” diyerek çocuklara verdiği sayısız değerli mesaja bir yenisini daha ekledi.
Konuşması kitaplarıyla ve kitaplarına ait serüvenlerle devam etti. En sonunda dinleyiciden gelen soruları cevapladı.
Soru cevap bittiğinde bir masaya oturarak henüz piyasaya çıkmış Seizure (Gasıp)  isimli romanını genç okuyucuları için imzalamaya başlaığında ofisime dönmek üzere salonu terk ediyordum. Forenzik Antropoloji ilgincti!
Dr. Reichs bol iskeletli ve kemikli sunumunu yaparken
Cocuklara sorular sorarak kemiklerle ilgili bilgiyi yokluyor..
Hollywood'lu profesor Dr. Reichs 🙂
Dr. Reichs ve birlikte kitap yazmakta oldugu oglu Brandon da sorulara cevap verdi..
Dr. Reichs'e orta okula ait bir t-shirt armagan edildi. Kendisine verilen hediye sadece bir t-shirt!
Dr. Reichs cocuklarin sorularini cevapliyor
Dr. Reichs Seizure isimli kitabını imazalarken
Orta okul t-shirtu giymis bir iskelet

2 thoughts on “Forenzik Antropoloji ve Kemikler”

  1. Aman ne kadar guzelmis. En basta ortaokula kocaman bir aferin bu kisiyi bulup okullarina kadar getirdikleri icin. Sonra da hanimin kendisine tabii, gonullu olarak bu yolu katettigi icin. Demek Charlotte’liymis ha, hemen bizim okullarin da kulagina kar suyu kacirmali. Boyle bir cevher hem de kendi sehrindeyken kacar mi yahu?.. Tesekkurler

  2. Son yıllarda Türkiye de de buna benzer sunumlar yapılıyor okullarımızda .Öğrencilerimiz büyük ilgi ile izliyorlar.Onlara yeni ufuklar açması açısından yararlı plduğunu düşünüyorum bu tür etkinliklerin.

Comments are closed.