Ay Büyürken Uyuyamam – Necati Cumalı

Şiirle başladığı yazın hayatına öykü, roman ve tiyatro eserleriyle devam eden usta edebiyatçı Necati Cumalı, duru, yalın ve akıcı üslubunun hakim olduğu birçok değerli eser bırakmıştır.  Yazarın Ay Büyürken Uyuyamam isimli öykü kitabı da  yumuşak ve kolay anlaşılır diliyle kırsalda yaşanan ilişkilerin gerçekci bir sunumudur.

Eser herşeyden önce buram buram Ege kokmaktadır. Ege kasabalarında ve köylerinde çardaklar, üzümler, tütün tarlaları, zeytin ve incir ağaçları her öykünün büyüleyici dekorunda vaz geçilmez parçalardır. Bu muazzam dekorda gündelik yaşamların aşk, ayrılık, hasret, acı, ve yalnızlık gibi öğelerin tesiriyle tensel kıpırdanışlara dönüşümü hikaye edilmiştir.

Kitapta 26 hikaye bulunmaktadır. Hikayelerin içine ustalıkla yerleştirilen cinsellik kiminde yalnız ve yaşlı kadının tensel arzuları, kiminde genç dulun arsızlığı, kimi yerde sübyancılık, bazen farklı cinsel eğilimler, bir başkasında iki gencin bebeklikten süregelen yürek ve vücut aşkı, bazen gül koncası gibi bir genç kadının merakı, diğerinde aile içi çarpık ilişkiler, kimisinde ses edemeyecek kadar kör aşık kocanın göz yumuşları, bazen akıllara durgunluk verecek kadar kara sevda olarak çıkar karşımıza. Ne şekilde çıkarsa çıksın dil yalın ve zariftir, anlatım objektiftir, içerik çarpıcıdır. Hikayelerin bazılarının süprizle sonlanması, bazılarının bitirilmeyerek okuyucuya bırakılması caziptir.

Öykülerin hepsinden ayrı haz aldım. Ama fıkır fıkır, muhabbetli ve tatlı dilli Vasfiye aklıma takılanlardandı. Erkeklerle arası iyi olan dul Vasfiye, yeni tanıştığı İstanbul’lu gence tutulur ama gencin kendisine verdiği sözlerin doğruluğundan şüpheye düştüğünde yaşlı bir bandocuyla nişanlanır. Aslında Vasfiye tenselliğe aşıktır; sözler tükendiğinde vücut aşkını dillendirir ve sevgiliyle tek beden olur!! Genç adama tutulduğunda kasabadaki ezeli bekleyişinin bittiğini sanan, onunla İstanbul’a gideceğine inanmak isteyen hayalperest bir kadındır. Vasfiye aşığıyla buluşup seviştiği gecelerde ona söylediklerinde  samimidir belki de..  Buna rağmen ayrı dünyaların insanlarıdır bu ikisi.. Ve onun vaatlerine de inanamaz. Vasfiye başkasıyla nişanlanmai aslında insanların hayal aleminde ne denli aktif olurlarsa olsunlar gerçek hayatın acımasızlığı şeklinde yansıdı zihnime. Usta yazar da bunu çok güzel hissettirmiş zaten. Hepimiz hayaller kurmadık mı? Peki hepimizin gerçekleşmeyen hayalleri de olmadı mı? Sanırım hayal kurarken bile mantık ve mana gerekli! Neyse.. Felsefeyi bir kenara bırakalım ve Vasfiye’nin bandocusuna dönelim.. Hikayede hayallere dalıp ben de mutlu son beklemiş olmalıyım ki naïf bir soru sormadan edemedim: Yataktaki tensellik tarifsiz olabilir ama aşıkların birbirini yürekten dinlemesi, gönül gözüyle görmesi ve ahengi soluması onlara mutlu son getirmez miydi? Kendi sorumun cevabını vereyim: Hayır getirmezdi. Davul bile dengi dengine! 

Necati Cumalı 1960’lı yıllarda yazdığı yoğun cinsellik içeren bu eserde, kırsalda yaşanan gizli ilişkileri cesurca sergilemiştir. Anlatılanlar muhtemelen bugün de gizli ya da açık, şehirde ya da kasabada, ve de sanalda sürmektedir.

Usta yazar yasaklanmış alemlerde olanı biteni, rahatlığı, görmezden gelmeleri, ele güne rezil olmaları, dile düşmeleri, dini inançları, ahlaki kuralları ve ötesini son derece asil ve estetik bir dille sunarken, “gizli saklı  insan elektriğindeki” vücut ve ruh kıpırdanmalarının herşeye rağmen doyasıya yaşandığını çekinmeden dillendirmiştir.

Ay Büyürken Uyuyamam dedik de.. Mavi Ay Nedir? Ne zaman olur? Neler olur?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

One thought on “Ay Büyürken Uyuyamam – Necati Cumalı”

  1. İyi ki aramiza katildiniz, Kitapsever Yahoogroups’a hos geldiniz. Tum kitaplari okuyabilmek mlsf mumkun olamiyor, bu vesile ile onlari tanimis oluyoruz ve yeni kitap secerken bu degerlendirmeler cok yararli oluyor. Elinize saglik, bu guzel paylasiminiz icin cook tskrler!

Comments are closed.