Piercing

İğne yardımıyla vücuda yapılan delik “piercing” dir.

Delinen yere takı takılır, aynen kulak deldirme işleminden sonra küpe taktırıldığı gibi. Bana göre toplumumuzda bilhassa kadınlar arasında kulak deldirme “olmazsa olmaz” kuraldır. Kız çocukları daha küçücük yaşlarda bu tecrübeyi yaşar. Şimdilerde ise kulak deldirme ve küpe takma erkeklerde de yaygın bir uygulama. Sanırım kulak deldirmeden sonra en çok görülen piercing burun ve göbek bölgelerine yapılıyor.

Ben çok küçükken annem delmiş kulaklarımı. Ondan sonra ilk piercing tecrübem 2004 te oldu. Piercing işlemi için dükkana girene kadar tam olarak ne bekliyeceğimi bilmiyordum. Bu işlemi yapacak şahıs başlamadan önce, herşeyi izah etti.

Piercing (pirsing) yaptıracaksanız neler beklemelisiniz:

  • Deldireceğiniz bölge (dil dışında) temizleyici kimyasal maddeyle temizlenir. Dil deldirme hakkında hiç bilgim yok, ancak medikal birkaç çalışmaya göre dil piercing’i beyin tümörüne yol açıyormuş.
  • Çok keskin ve temiz bir iğne ile o alan delinir.
  • Sterilize edlımış takı takılır.
  • Delik delinen ve takı takılan alan bir kere daha temizlenir.
  • Bu işlemden sonra ne kadar zamanda iyileşecek, bu zaman zarfında nasıl bir bakım göstermeli gibi konulara ait bilgilerin size verilmesi lazım.

Vücudunuza piercing yapan şahıs sizin üzerinizde kullandığı iğneyi kurallara uygun şekilde ortadan kaldırmalıdır – iğne bir daha asla kullanılmamalıdır. Eğer iğneyi gerektiği gibi ortadan kaldırmıyorsa lütfen o şahsi uyarın. Çünkü aynı iğnenin başkası ya da başkaları üzerinde kullanılması tam bir halk sağlığı felaketidir.

Vücudumuzda bazı noktalar delme işleminden sonra çok zor iyileşir. Örneğin ağızda ve burunda açılan deliklerin iyileşmesi epey zaman alır nedeni ise basittir: hem ağzımızın hem de burnumuzun içi milyonlarca bakteriyle doludur. Unutmayın, dile takılan takılar zamanla dişlere ve diş etlerine zarar verirler. Hatta ağızda ülserlere ve ilerlemiş hallerde beyinde tümöre bile neden olur. Kulak kimirtleğine delinen delikler de çok geç iyileşir ve acılı olur. Oysa kulak memesinin iyileşme süresi çok daha kısadır.

Piercing için gittiğiniz yerin temizliğine ve kullanılan eşya ve cihazların dezenfekte olup olmadığını kontrol edin. Örneğin dükkan temiz ve tertipli mi? Çalışanlar işlemden önce ve sonra ellerini yıkıyorlar mı? Eşyalar sterilize mi? Eğer emin değilseniz doğruca çalışanlara sorun. Kuşkunuz varsa dükkanı terkedin ve arkadaşlarınızın da gitmesini önleyin. Zira bazı yerler müşteri kaybetme korkusu olmadan gereken titizliği göstermekte zorlanıyorlar.

Bir de piercingden sonra neler yanlış gidebilir bilirseniz karar verminiz kolaylaşır:

1-Eğer dükkan ve cihazlar temiz değilse tetanoz kapma şansınız vardır
2-Ehil elde değilseniz delerken sinirler zedelenebilir
3-Yanlış delik demek ömür boyu yanlış yerde iz demektir
4-Eğer temiz bir yer değilse alet ve edevattan ve/veya çalışanlardan Hepatit B ve C kapma olasılığı yüksektir
5-Kronik enfeksiyonlar da söz konusu olabilir

Piercing’den sonra size verilen bilgiler doğrultusunda alanı temiz tutmalı ve gerektiği gibi tavsiye edilen solüsyonu günde birkaç kez sürmelisiniz. Ağız ve burun iyileşmek için epey zaman alır, buna karşılık göbek piercingi (yine vücudunuza ve yapınıza bağlı olarak) aşağı yukarı 10 günde iyileşir.

Size söylenen zaman dahilinde iyileşmeyen piercingleri doktora göstermekte yarar vardır. Unutmayın, eğer takı takıldıktan sonra günün birinde ameliyat edilmeniz gerekirse doktorunuza vücudunuzda piercing ve takı olduğunu söylemelisiniz. Bazı ameliyatlarda üzerinizde piercing ile takılmış metal bulunmaması şart koşuluyor.

Yüzde Pirsing

Piercing Risklerini Sayalım

Piring ve Dövme Elele

 

Sırtta aşırı piercing!!

Piercing Risklerini Sayalım

 

One thought on “Piercing”

  1. bana gore aşırı ama yaptıran kişilere gore aşırı degıl tipine giyimine degılde dusuncesine bakmak lazım insanın…vicdanı red cilerde var askerlik yapmam diyoo dınlemek anlamak gerekiyooo….toplumdada cesitlilik lazım

Comments are closed.