Mavi Lahana

Mavi lahana tarifi sevgili arkadaşım Deniz’in annesi Özden Hanım Teyzeme aittir. Ve o pırıltı dolu bir kadındır. Masmavi gözleri, kısacık sarı saçları ve fışkıran enerjisiyle ilgi çekici bir kişiliği vardır.  O Türkçe’yi iyi kullanan bir Alman’dır. Size vereceğim mavi lahana tarifi de bir Alman yemeğidir.

Sürekli anlatacağı hikayeleri olan Özden Hanım Teyzemin, her zaman yapacağı şakaları ve paylaşacağı fıkraları vardır.  Onun bulunduğu yerde neşelenmemek imkansızdır.

Kendisi hem Türkçeyi hem de kültürümüzü kavramış çok sevidiğmiz bir büyüğümüzdür. Dinimizi bilir ve saygı duyar. En çok da İnşallah demesinden ve İnşallah kelimesinin anlamını bizlere anlatmasından etkilenmişimdir. 

Yanlış hatırlamıyorsam Yunanistan’da ören yerlerini geziyorduk. Özden Hanım Teyzem o gün yapacağımız bir şeyden bahsettikten sonra İnşallah demişti. Ardından bizlere İnşallah sözcüğünü çok sevdiğini, bir işi yapmak istesek bile ancak Allah’ın izniyle olacağını anlatmıştı. İnşallah kelimesinin anlamını biliyordum ama Özden Hanım Teyzemden duymak şaşırtmıştı.

Onu kısaca tanıttıktan sonra sağlıklı, lezzetli ve antioksidan dolu mavi lahana tarifini paylaşabilirim. Böylece onun enerjisi de yayılmış olur.

Mavi Lahana (Mor lahana olarak da bilinir)

Malzemeler

1 küçük mavi lahana (doğranmış)

2 orta boy soğan (doğranmış)

3 orta boy elma  (doğranmış)

2 yemek kaşığı zeytin yağı

1 tatlı kaşığı sirke

2 tatlı kaşığı toz şeker

1 yemek kaşığı nisasta

Karanfil, tuz, karabiber

Yapılışı

Doğranmış soğan ve elma yağda kavrulur. İnce kıyılmış lahana, kavrulmuş soğanla karıştırılır, kapak kapatılarak kaynamaya bırakılır. Kaynadıktan sonra üzerine 1 çay bardağı sıcak su ilave edilir.  Sirke, şeker, karanfil, tuz ve karabiber eklenerek kapak kapatılır, ağır ateşte 25-30 dakika kadar pişirilir. Bu sürenin sonunda iyice yumuşamış lahanaya yarım su bardağı ılık suda çırpılmış nişasta eklenir. Bir taşım daha kaynatılır. Sıcak servis yapılır.

Mavi lahana yemeğinde “ekşi, tatlı ve tuzlu” içiçe geçtiğinden hoş bir lezzete sahiptir. Oldukça güzel görünümlü bir yemektir. Kırmızının maviye dönmesinin nedeni şekerdir. Görünüşünün ötesinde, sağlık ve damak tadı ihtiva eder. Afiyet olsun.

Not: İngilizce bilenler şu sayfadan annem usulü lahana yemeği bulabilirler. Annemin sağlıklı öğütlerini de.. Anneme göre lahana bir numaralı kanser savar sebzedir.

 

2 thoughts on “Mavi Lahana”

  1. İlginç bir tarif. Deneyeceğim. Teşekkürler!

  2. Bu tür yemekleri severim. Salatada da bu şekilde de güzel bir besindir mor lahana.
    Teşekkürler hatırlatma için. Pazara az kaldı, alıp yapacağım. 🙂

Comments are closed.