Ağlama Duvarı

Kudüs’e gittiğimde görmek istediğim yerlerden biri Müslüman Mahallesiydi. Çünkü Kudüs’ün bu kısmında İslam dininin üç kutsal mekanından biri olan Mescid-i Aksa (Al Aqsa) bulunmaktadır. Mescid-i Aksa’ya geçmek için Kudüs’te bulunan 11 kapıdan birini kullanmak gerekli. Ancak şu sıralar bu kapılardan sadece 7 tanesi açık, geri kalan 4’ü kapalı. Bu yedi kapıdan biri olan Goldan Gate’ten geçmek elverişli ve kolay.

Kabaca tasvir edecek olursam, Golden Gate’in bir tarafında Yahudi Mahallesi ve Ağlama Duvarı; öteki tarafında Müslüman mahallesi ve dolayısıyla Mescid-i Aksa’nın yer aldığı Haram Ash-Sharif bulunuyor.

Haram Ash-Sharif’e her dinden ziyaretçi girebilse de, Mescid-i Aksa ile Kubbet-üs Sahra’ya İslam dinine mensup olmayanlar giremiyor.

Dediğim gibi kapının öte yanına geçtiğinizde Müslüman mahallesine giriliyor. Eski Kudüs‘te Hristiyan ve Ermeni mahalleleriyle birlikte toplam 4 mahalle (quarter) var. Bu mahallelerin her birini gördüm ama gitmeyi en çok istediğim kısım Müslüman mahallesiydi çünkü dinimin üçüncü en kutsal mekanını görüp ibadet etmek benim için çok önemliydi.

O gün yaklaşık 3 saatlik bir Eski Kudüs turundan sonra hava kararmak üzereydi ve dolayısıyla Golden Gate kapanacaktı. Bu nedenle Haram Ash-Sharif ziyareti bir sonraki güne ertelendi. Golden Gate’in öte yanında ertesi gün neler göreceğimin heyecanına daldığım sıralarda Yahudi mahallesinde bulunuyordum. Tam olarak söylemem gerekirse Ağlama Duvarının hemen önündeki meydandaydım. Kudüs’e gelmeden önce bu şehirle ilgili bildiğim şeylerin başında Al Aqsa ve Ağlama Duvarı (Western Wall) geliyordu. Bu duvarı da fazlasıyla merak ediyordum.

Ağlama Duvarını uzaktan dikkat ve hayretle dakikalarca seyrettim. Daha önce gördüğüm hiç bir yere benzemiyordu. Gördüklerim coşku ve gizemin kutsal bir meydanda harmanlanmış haliydi.

Genişçe bir alandan aşağı doğru hafif meyille inildiğinde bir başka devasa alana geçiliyor ve yüksek bir duvara ulaşılıyordu. Bu alanın sol tarafı (duvarın sol kısmı) erkeklere, sağ tarafı kadınlara ayrılmış. Kimisi duvarın önünde oturmuş kimisi ayakta durarak, bazıları içinden bazıları yüksek sesle trans halinde ibadet eden yüzlerce Musevi vardı. Bir kısmı ciddi göz yaşı dökmekteydi. İbadetini bitirenler duvarden ayrılırken yüzleri duvara dönük olarak geri geri yürüyerek çıkıyorlardı. Bazıları kağıda yazdıkları dilekleri ve yakarışları duvarda buldukları kıyıklara sokuşturduktan sonra ayrılıyordu. Ağlama Duvarındakı ortam ve atmosfer değişik ve ilgi çekiciydi.

Museviler neden Ağlama Duvarına geliyorlardı ve huşu içinde ağlayarak dua ediyorlardi?

Museviler için Ağlama Duvarının arkasında bulunan Haram Ash-Sharif çok önemli. Yukarıda belirttiğim gibi Haram Ash-Sharif Müslümanlar için Mekke ve Medine’den sonra üçüncü en kutsal mekan. Peki ama Ağlama Duvarının öte yanındaki Haram Ash-Sharif neden hem Müslümanlar hem de Museviler için bu kadar önemli?

Ağlama Duvarında ibadet eden Museviler için duvarın arkasındaki Haram Ash-Sharif, ulaşmak istedikleri çok kutsal bir yer. Tevrat’a göre burada bulunan Kubbet-üs Sahra (Dome of the Rock) İbrahim Peygamber’in, oğlu İshak’ı kurbanlık adadığı yer. Kubbet-üs Sahra’ya giremeyen Museviler, oraya ulaşmak için gidebilecekleri en yakın nokta olan bu duvarı, tabiri cayizse, türbeleştirmişler. Kısaca bu duvar Haram Ash-Sharif’e en yakın nokta olduğu için Musevi dininde kutsaldır. Duvara isteyen herkesin yaklaşması, dokunması, dilerse kağıda yazılmış dilek sıkıştırması mümkün. Son yıllarda online dilek de yapılabiliyormuş.

Musevi dünyasının en kutsal yerlerinden biri Ağlama Duvarıdır. Aşağıdaki yorum kısmındaki “Neden Ağlama Duvarı denmiştir?” sorusunun cevabı, Musevilerin duvarın ötesindeki Kubbet-üs Sahra’ya gidemeyişleri. O kutsal mekana en yakın yerde yas tutarak ağlamalarıdır (Bunlar Amerikalı Yahudi rehberin açıklamaları.. Kudüs’te rehber olabilmek için 2 yıl ünversitede eğitim almak gerekliymiş.)

Duvarın gerisindeki meydan günün her saati turist akınına uğradığı için olsa gerek, İsrail askerleri gruplar halinde toplaşmış bekliyorlar. O gün uzun uzun duvarı seyrettikten sonra arkamdan gelen müzik sesiyle irkildim. Bir grup askerin şarkı söyleyerek halay tarzında elele tutuşmuş dans ettiğini görünce telefonuma kaydettim. Aşağıda bu kısa çekimi bulabilirsiniz.

Duvarda ibadet eden kadınlar..

 

Ağlama Duvarının gerisindeki -askerlerin dans ettigi- meydan
Ağlama Duvarının gerisinde bulunan meydan

 

Ağlama Duvarının gerisindeki meydan

Israil askerlerinin dansi (download)

 

10 thoughts on “Ağlama Duvarı”

  1. Sayın Fatoş +

    “Ağlama Duvarı” yazınızı ilgiyle okudum..
    Çok teşekkür ederim..
    Ayrıca bu vesileyle ” fuzyonblok.com” a bir göz atma fırsatı buldum..
    Sanırım bu siteyi “sık kullananlara” dahil edeceğim..
    Tekrar teşekkürlerimi yineliyor saygı ve sevgilerimi sunuyorum..
    Ekrem KURT (68)
    DEĞİRMENDERE- KOCAELİ

    1. Fatos hanim deneyimlerinizi bizimle paylastiginiz icin cok tesekkurler. Neden bu duvara Aglama duvari dendigini biliyor musunuz?

  2. İnancın şekli,boyutu veya masumiyeti ne olursa olsun mantık aramamak gerekir.Dışardan bakıldığında duvardan medet uman,dilek yazılarını sıkıştırmaya çalışan,hüzün veya trans halindeyken göz yaşı dökebilen insanlarla dolu olan inançlarına göre manevi bir mekan sayılan yer…
    Bilgimizi detaysız tazelediğiniz için teşekkürler.

    “Yahudi bir adam her sabah Ağlama Duvarının karşısına geçerek Dünya Barışı için dua okur ağlarmış,yıllardır aynı alışkanlıkla her sabah uğrarmış.
    Farkına varmış sonrasında boşuna göz yaşları döktüğünün ve taş duvardan umut beklediğinin.” ( Bir makaleden aklımda kalanlar )

  3. Fatos hanim:
    Bizlerle deneyimlerinizi paylastiginiz icin cok tesekkurler.

    Neden bu duvara Aglama duvari dendigini biliyor musunuz?

  4. Cok etkileyici, hatta tuyler urpertici. Kutsala ulasamadigi icin ona olan en yakin yerde goz yasi doken ve karsiliginda bir seyler bekleyen onca insan. Inancin gucu ne sarsilmaz, ne sual olmaz ve ne kadar karmasik. Yalniz, bu kadarcik resim ve bilgi beni kesmedi… :). Kudus’teki aglama duvarindan cok, ona dokunan Fatos’un ellerini, tepeden tirnaga ve cepecevre izleyen Fatos’un gozlerini, hickiriklari, yakarislari ve nidalari dinleyen Fatos’un kulaklarini okumak istiyorum ben. Cok mu sey istiyorum?.. 🙂
    Ellerine saglik dostum.

  5. Ağlama duvarı Süleyman Mabedinin temelinden geriye kalan kısımdır. İnsanlar, mabedin yıkıldığına üzüldüklerinden ağlıyorlar. Yıkılan mabedin içerisinde, -Ahit Sandığı- içerisinde , Musa Peygamberin getirdiği “ON EMIR” levhaları muhafaza edilmekteydi. Nabza göre şerbet veren turist rehberine dikkat etmek gerekir.

  6. Neden ağladıklarını ekleyebilir misiniz

  7. Museviler tapınağın duvarı önünde Ağlayarak Tanrı’ya yaparıyorlar çünkü
    Tapınakları yıkılıp bi kısmına cami yapıldı .
    Onlar da Tanrı ya yakarıyorlar , tapınağını yeniden kur , bizim tek Tanrımız var O da Adonay olan Adı Yahve olan Sensin die
    Başka tapınakları kaldır
    Kendi tapınağını kur Ya Rab die
    Kutsal Mesih i bekliyorlar

  8. Iyi gunler büyük bir zevkle okumus bulunmaktayim yazınızi bana ziyaret saatleri hakkinda bilgi verebilrmisiniz acaba teşekkürler

Comments are closed.