Ölüm Katsayısı Arttırılmış Virüs

Ölümcül kuş gribi virüsünü (H5N1), labratuarda daha da ölümcül hale getirme” çalışmalarından haberiniz olmuştur.

Bu bir biyomedikal araştırmadır ama gerisindeki motifler belli değildir.

Bu çalışmayı yürüten bilimciler 2 aylığına durdurduklarını bildirdiler. Nedeniyse dünyaca ünlü uzman bilim adamlarının çalışmanın riskli sonuçları hakkında tartışmak istemeleri!

Biomedikal araştırmalar, 1974’te yapılan bir DNA çalışması haricinde, hiç durdurulmamış. Bu çalışmanın durdurulduğuna ait yazılı belge, çalışmayı yöneten araştırmacılar ve 30 prestijli grip virüsü uzmanı tarafından imzalandıktan sonra Science and Nature isimli bilimsel dergide yayınlandı. Dergi çalışmaya ait çok önemli detayları atlayarak (tekrarlanma olasılığını ortadan kaldırarak) bu çalışmayı yayınlamayı planlıyor.

Araştırmacılar yazılı belgede çalışmayı bir süreliğine durdurduklarını, bunun nedeninin çalışmanın amacını, sonuçlarını, insanlığa getirisini açıklamak olduğunu belirttiler. Gelecek ay Cenevre’de yapılacak olan uluslararası bir toplantıda Dünya Sağlık Örgütü’nün seçtiği bilimciler toplanarak konuyu tartışacaklar.

Araştırmanın başındaki bilimciler bu çalışmanın halk sağlığına büyük katkısı olacağını söylerken, genel anlamda korku ve telaş ürettiğinin de farkındalar. Birçok bilimci de dahil, ABD’li halk ve medya ne çeşit bir halk sağlığı getirisi olduğunu tam olarak anlayabilmiş değiller.

Eğer çalışma sonucu ortaya çıkarılmış olan bu virüs yanlış ellere geçecek olursa bütün bir şehri birkaç günde hortlaklar şehrine çevirebilir! ABD’de ulusal biyogüvenlik paneli çalışmanın tekrar edilmemesi için bilimcilerin çalışmaya ait herşeyi gizli tutmasını istedi.

Çalışmaya karşı gelenler sadece sokaktaki insan değil; birçok bilimci de karşı. Hatta bazı bilimadamları bu çalışmanın en başta başlatılmaması gerektiğini düşünüyorlar.

Çalışmaya ait finansman ABD’de araştırma öncüsü kurum olan National Institutes of Health tarafından karşılanıyor. Biri Hollanda’da diğeri Wisconsin-ABD’de bulunan iki araştırma grubu tarafından yönetiliyor.

ABD’de medya, siyasetçiler ve halk bu çalışmaya karşı çıktığı halde Hollanda’da halkın proaktif yaklaşımı nedeniyle böyle olumsuz bir kampanyayla karşılaşılmadığı söyleniyor.

Çalışma grubundaki araştırmacıla,r çalışma sonuçlarının H5N1 virüsünin hayvanlarda nasıl başladığını ve insanlara nasıl geçtiğini açıklamakta yardımcı olacağını ve bu pandeminin nedenlerini anlayabileceklerini söyleyerek çalışmayı savunuyorlar.

Çalışmaya karşı olan bilimciler ise sonuçlarının taşıdığı riskten emin olduklarını buna karşılık pandeminin önceden tahminine ilişkin bilgiye ulaşılamayacağı için çalışmanın tekrar başlatılmasına karşı çıkıyorlar. Ayrıca çalışmaya karşı olan bilimciler biyogüvenlik, biyoemniyet, biyokorunma ve insan hatası konularında yapılabilecek değişikliklerin 2 ay gibi kısa bir sürede yerine getirilemeyeceğini savunuyorlar.

Araştırmacıların bu araştırmayı her türlü güvenlik önlemi alınarak yapıldığına dair açıklama yapmaları halkı rahatlatabilir diye düşünülüyor. Tam olarak açıklanmasa da bu çalışmanın belirli bölümleri yeterli güvenlik ve koruma olmaksızın yapılmış.

1997’den bu yana 600 ABD’li kuş gribi oldu ve yarısından çoğu öldü. Bu çok yüksek bir orandır. Kuş gribi virüsüyle enfekte olanlar enfeksiyonu kuş türü hayvanlardan alırlar. Enfekte olan insanlar bu virüsü birbirine geçirmez. Yani enfekte olmak kuştan insanadır. Ama bu virüs milyonlarca kuşu enfekte ettiğinde, bilimcilerin uyarısı “eğer virüs mutasyona uğrarsa insanlara doğrudan bulaşabilir ve felaket uzun süreli olabilir” şeklindeydi.

Daha sonra “ne çeşit bir mutasyon bu virüsün kolay dağılmasına neden olabilir; mutasyon kolay ve çabuk olur mu?” gibi sorulara cevap bulmak için bazı araştırmacılar kuş gribine daha yakından bakmaya başladılar.

Çalışmanın durdurulmadan önceki aşamasında bilimciler virüsün mutasyona uğramış haline ulaştılar. Mutasyona uğramış kuş gribi virüsü havadan geçebiliyor (airborne). Kısaca; virüsün öyle bir formu elde edildi ki solunum yoluyla insandan insana geçmesi mümkün.

Kurgu bu ya.. Şimdi bu virüsün teröristlerin eline geçtiğini düşünelim.. Ya da kötü niyetli, hain bilimcilerin eline.. Olura!!..

Ya da kurguyu sonraya bırakalım..  Böyle şeyler sadece ve sadece filmlerde olur, değil mi :-\

Şimdi bekleyelim; Birkaç Hollandalı ve ABD’li araştırmacının kuyuya attığı taşı, dünyanın uzman araştırmacıları nasıl çıkaracak görelim! Belki de taşın kuyuda kalmasına karar verecekler. Bekleyelim, görelim.

Nisan 2018’de Bill Gates bir açıklamada bulundu. Bu teoriye göre 6 ay içinde 30 milyon kişinin ölümüne neden olabilecek bir virüsün laboratuvarlarda bilim insanları tarafından geliştirilmekte olduğunu söyledi. . Çok sayıda insanın ölümüne neden olacak hastalığın kontrolü mümkün olmayacak. Pandemik hastalıkların silah olarak artan dünya nüfusunu kontrol etmekte kullanılabileceği düşünülüyor.