Karda Kışta Ne İşin Var Dışarda?

Duydum ki Türkiye’de birçok yer kar altındaymış. Hemen annemi ve babamı arayıp nasıl olduklarını sordum. Çocuklarını koklayarak büyütmüş, tam günlerini göreceklerini düşündüklerinde bir de bakmışlar ki çocuklar hayatlarını kurup fersah fersah uzaklara gidip yerleşmiş. İşte bu benim ve kardeşlerimin hikayesi, anneciğimle babacığımın hayat gerçeğidir! Uzaklarda da olsam, annemi ve babamı sık sık ararım. Ama bu sefer karda kışta neler yaptıklarını, afiyette olup olmadıklarını öðrenmek için aradım.

Annem karın çok yağdığı o gün dışarı çıktığını söyler söylemez “karda kışta ne işin var dışarda?” dedim ama annem bu.. Lafın altında kalır mı? İlaçlarımı daha önce hep kendim aldım, kar da olsa buz da olsa yine ben alırım, başka kim alacak? dedi.. Haklıydı.. İlaçlarını alması gerekiyordu..

Ama içimi rahatlatmak için bana nasıl kaymayan ayakkabılarını giydiğini, nasıl ekstra dikkatle yürüdüğünü, nasıl yavaş adım attığını, nasıl kenarlardan ve tutunarak gittiğini anlattı durdu. İçim rahatlamıştı ama biliyorum ki kaldırımlar, bahçe merdivenleri, dış kapının önü karlı ve buzlu şartlarda olabildiğince tehlikelidir. Annemin fazlasıyla dikkatli yürümüş olduğunun bilincinde olsam bile kayarak düşmekle ilgili korku dolu senaryolar geçti aklımdan..

Çetin hava şartlarının etkili olduğu karlı buzlu kış günlerinde yetkililer, vatandaşları kayarak düşmelere karşı sıkça uyarmalıdır. Gerek olmadıkça 65 yaş ve üzerindekilerin dışarı çıkmaması öğütlenmelidir. Çünkü böyle hava şartlarında bu yaş grubundakiler arasında buzda düşerek sakatlanmalar ve ölümler artmaktadır.

Fazla kullanılmayan ve iyi kürenmemiş kaldırımlar, kapı önleri, balkonlar ve bahçe merdivenleri tehlikeli alanlar olabilir.

Etrafınızakilerin ve özellikle 65 yaş üzeri tanıdıkların şu çok bilinen önlemleri tekrar gözden geçirmesini sağlayın:

  • Zaruri değilse dışarı çıkmamalarını söyleyin.
  • Eğer dışarı çıkarlarsa kaymayan ayakkabı giymelerini ya da ayakkabının üzerine çorap geçirmelerini önerin.
  • Dışarı çıkarken cep telefonunu yanında götürmelerini hatırlatın.
  • Merdivenlere ve buzlu olabilecek diğer alanlara daha çok dikkat etmelerini öğütleyin.
  • Dengeyi korumak için yavaş yürümelerini, ne olursa olsun acele etmemelerini, ısrarla isteyin.


ABD aile hayatı, Türkiye gibi sıkı ve içiçe olmadığından; destek mekanizması bulunsa bile her zaman aileden gelmediğinden; ilerlemiş yaştakilerin karda, kışta, buzda, tipide dışarı çıkması, hayatlarını idame ettirmek için çalışması, ihtiyaçlarını gidermek için çarşıya pazara gitmesi çok normaldir.
İşte bu yüzden kışları çetin geçen eyaletlerde 65 yaş ve üzeri vatandaşlar için egzersiz sınıfları açılır. Bu sınıflarda düşmelere karşı hazırlıklı olabilmeleri için dersler verilir. Bu dersler sayesinde bacak kaslarının güçlendirilmesi sağlanır. Kuvvetli adeleler karda düşme riskini azaltır ya da düşüldüğünde nispeten kolay kalkmak mümkün olur. Bu dersler hareketlilik, denge ve güçlenmeye yönelik hafif ve orta karar egzersiz hareketleri içerir. Aynı zamanda yaşlıların sosyalleşmesine olanak veren bu tür servislerin diğer güzel yanı bedava olmasıdır.

Aile bağlarının sıkılığı göz önünde bulundurulduğunda, Türkiye gibi bir toplumda yaşlıların kendi hayatlarını idame etmek için çalışmalarını; karda buzda dışarı çıkmalarını; üstüne üstlük yukarıdaki gibi dersler almalarını beklemek gülünç olsa bile ABD hayatının bir gerçeğini dile getirmek amacıyla söz konusu derslerden bahsettim.

Yazıma son noktayı koymadan, gençlerimize etraftaki kimsesiz yaşlıların ve komşuların evlerinin önünü temizlemenin bir sosyal fedakarlık olacağını hatırlatmak isterim. Unutmayın ki kar küremek vücutta birikmiş fazla enerjiyi alıp götüren süper bir egzersizdir. Vakti olan ateş gibi gençlerimizin kendi büyüklerine yardım ettikten sonra konu komşuya da el uzatmasını dilerim.

Bunları söyledikten sonra son bir şey daha hatırlatarak noktalıyorum: Kar ve buzda yürürken dikkatli olalım; özellikle büyüklerin kayıp düşmelerini engellemek için üzerimize düşeni yapalım. Bu hem bizim, hem de yakınlarımızın hayat kalitesini sürdürmek için gerekli ve önemlidir.

 

 

 

 

 

 

 

4 thoughts on “Karda Kışta Ne İşin Var Dışarda?”

  1. Fatoş hanım
    Tümm yazdıklarınıza katılıyorum.çok güzel noktalara değinmişsiniz.özellikle gençlerle ilgili olan bölüm.Eskiden (ben 60 yaşındayım)Türkiyede de yardımlaşma saygı sevgi vardı ancak şimdi bi
    z gelişiyoruz ve büyüyoruz ya ABD nin 50 yıl önceki hali gibiyiz diye düşünüyorum.güzel bir ülke ve dünya diliyorum.sağlıklı kalın.

    Handan

  2. Kar’a teslim olduk! Tadına varabilesek hengameden sıyrılıp süper olacak.

  3. Her ne kadar Türk toplum yapısı farklı desek de, gelişen dünya düzeninde insanlar kendi kültürlerinden uzaklaşıp dünya kültürü diye bir kültür oluşturmaya başladı. Bu yüzden ABD de olan uygulamaların zamanla her ülkede olacağına inanıyorum. Ama buradaki önemli konu ise; bu ücretsiz uygulamaların zamanla ücretli olacağıdır. Gün geçtikçe sosyal devlet anlayışından uzaklaştığımızı düşünüyorum.

Comments are closed.