Pepsi Ürünlerinde Cenin Tadı Olabilir mi?

Bazı Pepsi ürünlerinde cenin tadı olabilir mi? Ben de bunu Oklahoma Senatörü Ralph Shortey gibi Internet’ten duydum!

 

PepsiCo ürünlerini yerken ağız şapırtısı arasında yeni bir tat, rayiha, çeşni ve farklı bir nitelikten bahsedenler çıkabilir! Bu ürünleri tüketenlerinin birçoğunun hiçbir zaman bilmeyeceği şeyse Pepsi’ye ait ürünlerin içinde kürtajla alınmış bebek dokularının olabileceğidir!

PepsiCo’nun bir süredir Senomyx isminde bir araştırmacı şirketle ortak çalıştığı söyleniyor. PepsiCo şemsiyesi altında Pepsi-Cola, Frito-Lay (patates çipsi), Tropicana (meyve suyu), Quaker Oats (bisküvi, kurabiye) ve Gatorade (spor içecekleri) bulunmaktadır.

Internet kaynaklarina göre PepsiCo ve Senomyx ortak çalışmalardaki amaç  “halihazırda Pepsi ürünlerinde bulunan tadı ceninle (!) daha derinleştirmek, daha cazip hale getirmek.” Doğal olarak bu iddialar kürtaja karşı dini gruplar tarafından ortaya atılmış durumda.

Senomyx isimli  araştırma şirketinin HEK-293 adli (healthy embryo kidney #293) sağlıklı cenin böbreğinden alınan kültürleri incelediği  ve yeni tatlar bulmaya çalıştığı şeklindeki bilgi 2010’an beri Internet’te iddia edilmekte. Peki Internet’te her duyduğunuza inanır mısınız? Buna siz karar verin!

Oklahoma’nın Cumhuriyetçi Senatörü Ralph Shortey, Pepsi’nin ürünlerindeki tadı arttırmak için yaptırdığı deneyleri yasadışı ilan etmek için girişimlerde bulunuyor.  Yalnız bu konuda farklı düşünceler söz konusu. Kimisi gerçekliğine inanıyor, kimisi  senatörün girişimlerini gülünç  buluyor çünkü Amerika’nın Gıda ve İlaç Kurumu bu konudan habersiz görünüyor!

PepsiCo Bu İşe Ne Diyor?

PepsiCo protokollerinde şu ibare açık ve net bir şekilde yazılı: “PepsiCo müşterileriyle, dağıtıcılarıyla, halkla, ve rekabetçileriyle ilişkilerinde etik ve uygun davranışlar içerisindedir ve bu yoldan şaşmaz!”

Senomyx  Kimdir?

Senomyx  Kaliforniya’lı bir biyoteknoloji firması. Uzmanlık alanları gıda maddelerindeki tatları  geliştirmek üzere araştırmalar yapmak. Bu araştırmalar sırasında kürtajla alınmış embriyolarin (cenin) dokularından “isolated human taste receptors” elde ettiği iddia ediliyor. Yani ayrıştırılmış damak tadı reseptörleri elde etmek. Bunun için sağlıklı cenin böbreğinden alınan dokuları kullanıyor denmekte. Internet kaynaklarına göre amaç,  bulduğu reseptörleri değişik tatlar oluşturmak için gıda yapımında kullanmak(?)

PepsiCo’nun ortağı Senomyx araştırma şirketiyle çalışan diğer ünlü gıda firmaları arasında Kraft Foods, Nestle ve Campbell Soup bulunuyor.

Internet’te dönen bu bilgiye inanıp inanmamakta karar tamamen sizindir!